Smakosze.pl Przepisy Sos z suszonych grzybów do ziemniaków. Przepis krok po kroku
canva/Dar1930

Sos z suszonych grzybów do ziemniaków. Przepis krok po kroku

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na prosty i szybki obiad? Ziemniaki z jajkiem sadzonym i obłędnym sosem z suszonych grzybów to absolutny hit kulinarny. Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków, idealny na szybki i wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Sos z suszonych grzybów to jeden z bardziej aromatycznych sosów, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Suszone grzyby leśne mają wyjątkowy, pełny smak i już podczas gotowania pachną tak, że masz ochotę zjeść sos prosto z patelni.

Ziemniaki tłuczone z jajkiem sadzonym polane sosem z suszonych grzybów to doskonały obiad dla całej rodziny w chłodne, zimowe dni. Całe danie jest bardzo sycące, aromatyczne i pyszne. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem.

Grzyby suszone wymagają moczenia przed smażeniem i gotowaniem, aby były miękkie i smaczne. Namocz je w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Nie wylewaj wody- będzie idealną bazą do całego sosu.

Przygotuj również smaczny i prosty sos pieczarkow y. Będzie idealny zarówno do ziemniaków, jak i kopytek, mięsa i makaronu.

Przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g grzybów leśnych suszonych

  • 3 łyżki masła

  • cebula biała

  • 2 ząbki czosnku

  • liść laurowy

  • pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

Jak zrobić sos z suszonych grzybów do ziemniaków?

Grzyby włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę, aby zmiękły. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Grzyby odsącz z wody, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do warzyw.

Całość oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smaż przez chwilę, następnie wlej odrobinę wody z namaczania grzybów, dodaj liść laurowy, przykryj pokrywką i duś przez 20-30 minut, do miękkości.

Grzyby suszone do sosu

Źródło zdjęcia: canva/sergheiplatonov Kiedy już grzyby będą miękkie, dodaj śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy