Prosty sos pieczarkowy do mięsa
Sos pieczarkowy do mięsa jest wyjątkowo prostym i smacznym sosem, który świetnie komponuje się z delikatnym drobiem, kotletami schabowymi i pieczonym mięsem. Sos jest aksamitny, gęsty o wyraźnym, grzybowym smaku. Sprawdź, jak przygotować prosty sos pieczarkowy do mięsa.
Sos pieczarkowy jest prostym i aromatycznym sosem, który wzbogaci smak wielu potraw mięsnych. Pieczarki są grzybami, które kupisz przez cały rok. Podsmażane z czosnkiem i pietruszką zyskują niepowtarzalny, wyraźny smak.
Pieczarki są bardzo zdrowymi grzybami., z których przygotujesz wiele pysznych dań. Są mało kaloryczne, regulują ciśnienie krwi, a zawarte w grzybach lektyny i przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe. Pieczarki to również źródło witamin z grupy B, magnezu i potasu.
Sos pieczarkowy doskonale łączy się z drobiem, eskalopkami wieprzowymi, schabem, mięsem pieczonym. Sos przygotuj również do placków ziemniaczanych, aby nadać im nowy, wyjątkowy smak.
Przepis na prosty sos pieczarkowy do mięsa
Składniki na 4-5 porcji:
400 g pieczarek
200 ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła
Jak przygotować prosty sos pieczarkowy do mięsa?
Pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż posiekany czosnek, następnie dodaj grzyby, oprósz solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę. Odlej 2 łyżki, zahartuj w wodzie śmietanę i wlej ją na patelnię.
Pod koniec, kiedy sos się zredukuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw w razie potrzeby solą, pieprzem.