Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik
Sałatka jarzynowa w Święta gości niemal na każdym stole. Gotowane warzywa, ogórki kiszone, jabłko i kilka innych dodatków tworzą prostą mieszankę, którą zjada się z przyjemnością. Jeśli jednak przeszkadza Ci ciężkość majonezu, przed dodaniem do sałatki rozprowadź go zalewą z użytego produktu.
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w mundurkach, dopiero później obierz warzywa. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie pełna smaku. Warzywa gotowane w skórkach są smaczniejsze i wartościowsze, niż obrane.
W sałatce jarzynowej nie może zabraknąć ogórków kiszonych i jabłka, które dodają świeżości i świetnie przełamują smak gotowanych warzyw. Jeśli w tym roku nie robiłaś zimowych zapasów i nie masz domowych kiszonek, wybieraj ogórki z jak najkrótszym składem.
Sałatkę jarzynową połącz z majonezem wymieszanym z dwiema łyżkami zalewy z groszku konserwowego. Dzięki temu sos będzie nieco rzadszy, lżejszy, doda sałatce smaku i soczystości. Zamiast wody z groszku możesz użyć zalewy z kiszonych ogórków - smak sosu będzie wyraźniejszy.
Kultowa sałatka świąteczna z niecodziennym dodatkiem. Zachwyty gwarantowane
Składniki:
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
pół selera korzeniowego
-
3 ziemniaki
-
pół puszki groszku konserwowego
-
jabłko
-
5 ogórków kiszonych
-
biała część pora
-
majonez
-
2 łyżki wody z zalewy po groszku lub ogórkach kiszonych
-
sól, pieprz
Jak zrobić soczystą sałatkę jarzynową? Sekret tkwi w wodzie po groszku konserwowym
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo. Gdy warzywa będą miękkie, wystudź je, obierz, pokrój w drobną kostkę i przełóż do większej miski.
Jajka, ogórki kiszone i jabłko również pokrój w kostkę. Por posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Otwórz puszkę groszku, odlej 2 łyżki zalewy do miseczki. Groszek odsącz i dodaj do sałatki. Wodę po groszku konserwowym wymieszaj dokładnie z majonezem.
Sałatkę jarzynową połącz z przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego. Na świąteczny obiad upiecz kaczkę z jabłkami. Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę- tu poznasz przepis na soczysty schab ze śliwką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników
-
Pyszny piernik z patelni. Doskonały przepis na świąteczny deser, który nie wymaga pieczenia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama