1 patent i rodzynki w serniku przenigdy nie opadną. Jest pilnie strzeżony przez cukierników
Rodzynki w serniku dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Nim jednak dodamy je do masy, konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Prosty trik polegający na namoczeniu rarytasu i obtoczeniu go w mace sprawi, że nie opadną na dno ciasta.
Sernik z rodzynkami nie będzie smaczny, jeśli suszone winogrono znajdziemy jedynie na dnie. Aby smakowite bakalie były obecne w całej objętości wypieku, wcale nie potrzeba wiele. Prosta cukiernicza technika sprawi, że uzyskamy znakomite rezultaty.
Rodzynki w serniku opadają? Namoczcie je i obtoczcie w mące
Bakalie, czyli także rodzynki, są dość ciężkie. Wrzucone do dobrze napowietrzonej, puszystej serowej masy opadną podczas pieczenia. Zadzieje się to na skutek utraty resztek płynu zawartego w suszonych owocach.
Jeśli jednak odpowiednio namoczymy rodzynki, sytuacja, w której zgromadzą się na dnie wypieku, nie będzie miała miejsca. Wystarczy zanurzyć bakalie w ciepłym mleku lub ciepłej wodzie. Napęcznieją i staną się bardziej delikatne.
Po odsączeniu konieczne będzie jeszcze obtoczenie ich w odrobinie mąki pszennej, która zapobiegnie ponownej utracie płynu z wnętrza słodkości. Tak przygotowane rodzynki pozostaną „na miejscu” po tym, jak zmieszamy je z masą serową.
Sernik z rodzynkami może być bardziej aromatyczny
Moczenie rodzynek może też być sposobem na nadanie wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Niektórzy z powodzeniem bowiem namaczają suszone owoce w rumie, nalewkach czy likierze, sprawiając, że sernik jest bardziej bogaty.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na serniki. Polecamy patent na krakowski deser z elegancką kratką. Być może też skusi was niesamowicie delikatny i kremowy sernik baskijski.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny piernik z patelni. Doskonały przepis na świąteczny deser, który nie wymaga pieczenia
Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama