Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny piernik z patelni. Doskonały przepis na świąteczny deser, który nie wymaga pieczenia

Pyszny piernik z patelni. Doskonały przepis na świąteczny deser, który nie wymaga pieczenia

Pyszny piernik z patelni
Żródło: kanał YouTube Cookrate - Polska

Piernik z patelni spodoba się nawet wybrednym łasuchom. Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto bez pieczenia nie wymaga zastosowania trudno dostępnych składników czy skomplikowanych technik kulinarnych, a jest równie smaczne, co tradycyjne długo dojrzewające przysmaki. Warto spróbować.

Jeśli przegapiliście moment nastawieniu piernika staropolskiego, nic straconego. Równie smaczną wersję świątecznego deseru przygotujecie bez piekarnika i solidnego zapasu czasu. Ponieważ piernik z patelni jest ciastem warstwowym, potrzebna będzie odrobina cierpliwości — będziemy smażyć 3 placki i przygotujemy 2 nadzienia do przełożenia. Zapewniamy jednak, że warto się skusić.

Przepis na znakomity piernik z patelni

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jaja

  • 220 g cukru

  • 22 ml mleka lub napoju sojowego

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 140 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 40 g kakao do wypieków

  • 10 g domowej przyprawy do piernika (przepis znajdziecie tutaj)

  • szczypta soli

Składniki na krem grysikowy

  • 75 g kaszy manny

  • 375 mleka lub napoju sojowego

  • 20 g cukru

  • pół łyżeczki cynamonu

Składniki na polewę czekoladową

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 20 - 30 ml mleka lub napoju sojowego

  • aromat migdałowy (opcjonalnie)

Dodatkowo:

domowe powidła śliwkowe (doskonały przepis znajdziecie pod tym linkiem)

Jak zrobić pyszny piernik z patelni? Przepis nie jest skomplikowany

Przyrządzenie ciasta obejmuje kilka etapów. Między nimi warto zarezerwować czas na dokładne studzenie elementów ciasta. Mimo wszystko ten piernik przygotujecie o wiele szybciej niż tradycyjny staropolski deser dojrzewający, a z naszymi instrukcjami z pewnością sobie poradzicie.

Przygotowanie ciasta korzennego

Do dużej miski wbijamy wszystkie jajka. Następnie wsypujemy cały cukier i miksujemy, aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika oraz olej rzepakowy. Starannie łączymy składniki. Uzyskamy masę o konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Dzielimy ją na 3 równe porcje, po czym każdą z nich smażymy na patelni o średnicy 20 cm, ustawiając średnią moc panika i przykrywając naczynie. Gotowe blaty studzimy.

Przygotowanie kremu grysikowego

Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Zagotowujemy. W pozostałych 125 ml rozprowadzamy kaszę mannę. Stopniowo dodajemy ją do gotującego się płynu. Grysik z mlekiem podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając. W trakcie wsypujemy cynamon. Gotowy krem studzimy.

Tagi: Ciasto