Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek
Zbliżają się Święta. Czas więc pomyśleć nie tylko o potrawach wigilijnych, ale też świątecznych. Warto zaplanować je wcześniej, zwłaszcza jeśli spodziewasz się gości. Na świąteczny obiad idealna będzie pieczona kaczka z dodatkiem jabłek. Nie jest trudna w przygotowaniu, a dosłownie rozpływa się w ustach.
Drób pieczony w całości jest jak najbardziej godny świątecznego stołu. Doskonale smakuje, ale też świetnie prezentuje się podany na półmisku. Szczególnie gdy obłożysz go owocami. Doskonałym, równie odświętnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki. Smak pieczonej kaczki doskonale harmonizuje z buraczkami. Przygotuj je w wersji zasmażanej lub w postaci sałatki.
Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek
Składniki:
1 większa kaczka (ok. 2,5 kg)
3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
4 słodkie jabłka
2 łyżki żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej
3 dag masła
Przygotowanie kaczki
Kaczkę oczyść z pozostałości piór, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz ją w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i roztartym w palcach majerankiem.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnkiem natrzyj tuszkę, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Jabłka umyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze cząstki. Wnętrze kaczki napełnij jabłkami, przesypując je żurawiną. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami skórę.
Kaczkę włóż do żaroodpornego naczynia, posyp wiórkami masła, przykryj. Możesz ją też zapakować w rękaw do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 210 st. C i piecz 30 minut.
Potem obniż temperaturę do 190 st. C i piecz kaczkę jeszcze ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę lub usuń rękaw i piecz kaczkę, aż się ładnie zrumieni.
Na naszej stronie znajdziesz też inne propozycje na świąteczny obiad. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki z suszonymi śliwkami, a także jak upiec schab, by był miękki i soczysty.
Źródło zdjęcia: canva/Basilios1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps