Sposób na równomierne i szybkie sparzenie kapusty na gołąbki
Kapusta do gołąbków jest, dla wielu Polaków, najtrudniejszym elementem w przygotowaniu. Podczas parzenia w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także problem z odpowiednim czasem gotowania, co w efekcie przekłada się na rozpadające się liście.
Na szczęście istnieją znacznie prostsze sposoby, dzięki którym już nigdy się nie poparzysz. Niektóre z nich nie wymagają nawet użycia wrzącej wody, a więc są znacznie bezpieczniejsze w użyciu. Zaoszczędzony dzięki nim czas możesz przeznaczyć na wcześniejsze zrobienie farszu.
Jak wygodnie sparzyć kapustę w wodzie?
Na początku wbij nóż w spód główki i tnij nim dookoła niego. Nie usuwaj pociętej części. Odetnij część brudnego końca kapusty i wbij w niego jeden widelec. Następnie włóż główkę do dużego garnka z gotującą się wodą i zaczekaj kilka chwil, aż liście same zaczną odpadać.
Teraz wystarczy wyławiać je przy pomocy drugiego widelca. Wbity widelec w kapustę wykorzystuj jako rączkę do obracania jej w wodzie - dzięki temu temperatura zostanie równomiernie rozprowadzona do każdego z liści i każdy odpowiednio się zaparzy.
Zamiast garnka, użyj piekarnika
W tym wypadku korzystamy z pary wodnej generowanej przez kapustę. Zawiń ją jak cukierek w rękaw do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25-30 minut. Para poluzuje pojedyncze liście, które z łatwością zdejmiesz po pieczeniu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Doskonały na YouTube.
Kolejny sposób polega na włożeniu całej kapusty do mikrofalówki. Uprzednio należy jednak odciąć cały spód warzywa. Włóż kapustę do mikrofalówki ustawionej na pełną moc i podgrzewaj przez 5-6 minut. Po wszystkim liście z łatwością odejdą od reszty.
Źródło: canva.com/kostrez
Mrożenie kapusty dla cierpliwych
Nie brakuje ci czasu, lub zaplanowałeś gotowanie gołąbków na następny dzień? Aby ułatwić sobie pracę, włóż umytą i oczyszczoną papierowym ręcznikiem kapustę do szuflady zamrażalnika i mroź ją przez 24 godziny. Po rozmrożeniu liście będą elastyczne i łatwe w oderwaniu.
W tej metodzie warto zapakować warzywo w folię spożywczą lub aluminiową , aby nie przeszło zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażalniku. Nikt w końcu nie chcę jeść gołąbków, które wydzielają zapach inny, niż faktyczne gołąbki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kanał Doskonały na YouTube