Dlaczego warto jeść mintaja?
Na naszych stołach goszczą różne ryby. Jedną z nich jest właśnie mintaj. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jedzenie tej ryby przynosi wiele korzyści. Okazuje się, że mintaj jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę.
Jakie zalety ma mintaj?
Mintaj z pewnością nie jest tak popularny, jak łosoś, tuńczyk, czy makrela. Jakiś czas temu wspominaliśmy o zaletach tej ostatniej ryby. Warto wiedzieć, jakie są plusy mięsa z mintaja. Wielu smakoszy może być nimi zaskoczonych.
Powszechnie wiadomo, że tłuste ryby są zdrowsze. Wszystko za sprawą obecności kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Mintaj ma niewiele tłuszczu i między innymi dlatego jest rzadziej wybierany przez wielbicieli ryb. Nie oznacza to, że nie ma innych atutów.
Niska zawartość tłuszczu odbija się na kaloryczności. Mintaj jest idealną propozycją kulinarną dla osób, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Ma on trzykrotnie mniej kalorii od łosia i czterokrotnie mniej od makreli.
Mintaj oczywiście zawiera kwasy tłuszczowe omega 3. Jednak jest ich w nim o wiele mniej niż w innych rybach. Na szczęście mintaj nadrabia te braki innymi składnikami odżywczymi. Zalicza się do nich witaminy D i A. Nie można zapomnieć również o tym, że mintaj jest bogaty w selen.
(Canva.com / nadianb)
Mintaj lepszy od rodzimych ryb
Wiele gatunków ryb rozwija się w zanieczyszczonych akwenach wodnych. Przykładem są, chociażby te, które łowi się w Bałtyku. Takie ryby mogą w swoim mięsie zawierać rtęć i inne metale ciężkie, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Mintaj występuje w wodach oceanicznych. W związku z tym szansa na zanieczyszczenie mięsa jest znacznie niższa. Tym samym bez większych obaw możemy serwować go dzieciom i osobom w ciąży. Istotna jest kwestia przygotowania.
Jak najlepiej przyrządzić mintaja?
Mintaj, podobnie jak inne ryby, można przygotować na rozmaite sposoby. Najbardziej rozpowszechnioną formą jest smażenie w panierce. Niedawno poruszaliśmy kwestię doboru odpowiedniego tłuszczu. Oczywiście smażenie nie jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Czym ją zastąpić?
W przypadku mintaja warto sięgnąć po gotowanie na parze. Wówczas nie będzie on zbyt tłusty i zachowa cenne składniki odżywcze. Wystarczy nam metalowy durszlak i garnek z pokrywką. Rybę umieszczamy w sitku i otaczamy warzywami. Warto oprószyć go aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowany mintaj zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia