Sprawdzona receptura na staropolski piernik
Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik.
Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.
A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.
Sprawdzona receptura na staropolski piernik
Składniki:
-
25 dag masła
-
1,5 szklanki cukru
-
50 dag miodu
-
2 opakowania przyprawy do piernika
-
1,2 kg mąki pszennej
-
3 jajka
-
szczypta soli
-
1/2 szklanki mleka
-
3 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 szklanka ulubionych bakalii
-
2 słoiczki powideł śliwkowych
-
polewa czekoladowa
Przygotowanie piernika staropolskiego
W rondelku umieść masło, cukier i miód. Podgrzewaj je, co jakiś czas mieszając, aż rozpuszczą się i połączą. Wymieszaj z przyprawą do piernika, wystudź.
W dużej misce umieść mąkę, dodaj jajka, sól, mieszankę z miodem oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec wrób w nie bakalie.
Ciasto przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryj folią i ściereczką, odstaw w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.
Po czasie leżakowania ciasto podziel na 3 równe części. Każdą umieść w dużej, prostokątnej formie i piecz ok. 25 minut w 180 st. C.
Upieczone placki ciasta wystudź, zawiń w ściereczkę. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 10 dni, by ciasto zmiękło.
Po tym czasie placki ciasta przełóż podgrzanymi powidłami. Piernik obciąż deską kuchenną, owiń w ściereczkę i znów wynieś w chłodne miejsce. Tym razem na 2-3 dni.
Piernik przekrój wzdłuż na 3 części. Każdą posmaruj płynną polewą, zastudź. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Jeśli lubisz przysmaki z korzenną nutą, zobacz jak przygotować korzenne naleśniki , a także korzenną szarlotkę .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: domowe-wypieki