Smakosze.pl Przepisy Sprawdzona receptura na staropolski piernik
canva/krblokhin

Sprawdzona receptura na staropolski piernik

18 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik.

Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.

A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.

Sprawdzona receptura na staropolski piernik

Składniki:

  • 25 dag masła

  • 1,5 szklanki cukru

  • 50 dag miodu

  • 2 opakowania przyprawy do piernika

  • 1,2 kg mąki pszennej

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • 1/2 szklanki mleka

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka ulubionych bakalii

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie piernika staropolskiego

W rondelku umieść masło, cukier i miód. Podgrzewaj je, co jakiś czas mieszając, aż rozpuszczą się i połączą. Wymieszaj z przyprawą do piernika, wystudź.

W dużej misce umieść mąkę, dodaj jajka, sól, mieszankę z miodem oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec wrób w nie bakalie.

Ciasto przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryj folią i ściereczką, odstaw w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.

Po czasie leżakowania ciasto podziel na 3 równe części. Każdą umieść w dużej, prostokątnej formie i piecz ok. 25 minut w 180 st. C.

Upieczone placki ciasta wystudź, zawiń w ściereczkę. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 10 dni, by ciasto zmiękło.

Po tym czasie placki ciasta przełóż podgrzanymi powidłami. Piernik obciąż deską kuchenną, owiń w ściereczkę i znów wynieś w chłodne miejsce. Tym razem na 2-3 dni.

Piernik przekrój wzdłuż na 3 części. Każdą posmaruj płynną polewą, zastudź. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jeśli lubisz przysmaki z korzenną nutą, zobacz jak przygotować korzenne naleśniki , a także korzenną szarlotkę .

powidła śliwkowe
powidła śliwkowe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy