Smakosze.pl Porady Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca
canva/yuvalhadar, Getty Images

Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca

13 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zakalec jest zmorą wielu domorosłych cukierników i piekarzy, którzy chcąc upiec pyszne ciasto, wyciągają z pieca nieudaną katastrofę. Aby tego uniknąć, należy stosować kilka podstawowych zasad. Najważniejszą jest bez wątpienia korzystanie ze składników o temperaturze pokojowej.

Pieczenie ciasta na deser po obiedzie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zastosować się do porad z przepisu, a większość wypieków będzie doskonała.

Zdarza się jednak, że przepis nie zawiera w sobie cennych porad - wtedy łatwo o zaliczenie wpadki, która najczęściej kończy się zakalcem i brakiem ciasta.

Jak uniknąć zakalca?

Przed mieszaniem ciasta wszystkie składniki, które normalnie przechowuje się w lodówce, jak mleko, masło jajka czy śmietana, należy ogrzać. Dlatego dwie godziny wcześniej wystaw je na kuchenny blat.

Jeśli produkty nie będą miały takiej samej temperatury, a najwygodniejsza do uzyskania jest temp. pokojowa, nie będą się również równomiernie piekły.

Dokładnie przesiej produkty sypkie

Zarówno w mące, proszku do pieczenia, kakao czy cukrze pudrze mogą znajdować się zbrylone grudki, które niełatwo rozbić podczas mieszania ciasta.

Z tego powodu każdy z nich bezwzględnie trzeba przepuścić przez sitko do miski. Dodatkowo proces ten wtłacza w ciasto trochę więcej powietrza, więc finalnie będzie bardziej puszyste.

Mieszaj krótko i w jednym kierunku

Gdy zauważysz, że wszystkie składniki są już ze sobą dobrze połączone, a ciasto ma odpowiednią konsystencję, przestań mieszać. Zbyt długie mieszanie wprowadzi za dużo powietrza i ciasto gwałtownie opadnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co więcej, nie należy zmieniać kierunku mieszania masy. Gluten w mące ma kształt włókien, które podczas mieszania w różne strony rozrywają się. W efekcie wypiek nie ma zwartej struktury, a zakalec łatwiej się pojawia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pysznego bananowca Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza tajniki pieczenia ciasta z owocami od Gessler.

Ciasto

Źródło zdjęcia: canva/aliaksandrbarysenka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy