Obłędne ciasto bananowe autorstwa Ewy Wachowicz
Ciasto bananowe Ewy Wachowicz zaskakuje swoim wyglądem, kremową konsystencją oraz puszystością. Wachowicz zaprezentowała deser nadający się do jedzenia latem, jak i zimniejszą porą. Gdy już zaczniesz go jeść, ciężko się oderwać.
Ciasto bananowe jest stosunkowo prostym deserem, które nie wymaga żadnych większych umiejętności, ani specjalistycznych sprzętów. Dlatego każdy może się zabrać za jego przygotowanie.
Fundamentem bananowca jest biszkopt, którego jednak nie należy się obawiać. Jeśli znasz temperatury w swoim piekarniku, biszkopt będzie delikatny, wilgotny i dobrze wyrośnięty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto bananowe Ewy Wachowicz
Składniki:
6 jajek
75 g mąki
50 g cukru
1 kg bananów
320 g masła
1 szklanka cukru pudru
Po 1 opakowaniu galaretki pomarańczowej, cytrynowej i wiśniowej
szczypta soli
Zacznij od ubicia 3 jajek z 50 g cukru na puszystą masę. Dodaj do nich mąkę, wymieszaj i wylej na formę wyłożoną pergaminem. Wstaw ją do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Masło w temp. pokojowej utrzyj z trzema żółtkami na puszysty krem. Następnie dodawaj powoli cukier i miksuj. Wrzuć rozgniecione banany, a 1-2 owoce zostaw do dekoracji.
Galaretki rozpuść w osobnych miseczkach. Cytrynowy smak zmiksuj z masą bananową i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę. Białka jaj ubij na puszystą pianę. Galaretkę wiśniową rozpuść w wodzie i połącz z pianą. Przelej ją na masę bananową.
Na pianie ułóż plastry banana i wylej na niego galaretkę pomarańczową. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby dobrze stężało. Smacznego.
Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl