Najlepsze ciasto z owocami od Gessler - lekkie i puszyste jak chmurka
Ciasto z truskawkami Magdy Gessler ma bardzo puszystą strukturę i jest zaskakująco proste do wykonania. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i praktycznie cała praca jest skończona. Deser warto podać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Magda Gessler jest jedną z najbardziej znanych osobistości kulinarnych w Polsce, dlatego jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Poniższy wypiek pokazuje, że każdy może zabrać się za gotowanie wraz z gwiazdą TVN-u.
Po upieczeniu ciasto truskawkowe jest delikatne i lekkie jak chmurka, a owoce sprawiają, że jest ono wilgotne w środku. Przed wydaniem do stołu oprósz je z wierzchu cukrem pudrem, dodaj gałkę lodów śmietankowych, a z pewnością każdy zachwyci się twoim kunsztem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto truskawkowe Magdy Gessler
Składniki:
szklanka mąki
szklanka cukru
260 g masła
100 g truskawek
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
cukier puder
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę, a następnie dodawaj do niej żółtka, cały czas mieszając.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masła z żółtkami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Połącz je z ubitymi białkami. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Na pergamin wylej surową masę, a na górze ciasta ułóż pokrojone ćwiartki truskawek. Nagrzej piec do 190 stopni Celsjusza i wstaw do niego blachę na 40 minut. Podawaj z lodami, cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego.
Źródło: canva/anamaria63, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: twojstyl.pl