Sprawdzony przepis na dżem z pigwy
Pigwa sama w sobie nie jest zbyt smaczna, jednak po przetworzeniu jej na dżem, wyciąga się z niej wszystko, co dobre. Dżem jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To również świetny sposób na dostarczanie dużej ilości witaminy C, z której słynie pigwa.
Dżem z pigwy kojarzy się wielu osobom z jesienią, kiedy to najróżniejsze przetwory są z jej udziałem bardzo popularne. Nic dziwnego, w końcu ten owoc zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, a także magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo i miedź.
Samo zrobienie dżemu jest banalnie prostym procesem, który wymaga jedynie chwili cierpliwości i uwagi - masa owocowa, z uwagi na dużą zawartość cukru, łatwo się przypala. Dlatego ważne jest ciągłe mieszanie masy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na dżem z pigwy
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.
Składniki:
-
2 kg owoców pigwy
-
1 kg cukru
-
sok z cytryny
-
125 ml wody
Zacznij od dokładnego umycia owoców pigwy, obrania ich i wyciągnięcia pestek. Następnie pokrój je na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, zalej wodą, sokiem z jednej cytryny i zasyp cukrem.
Postaw garnek na gazie o średniej mocy i zacznij gotować. Cały czas mieszając, podgrzewaj pigwę, aż stanie się miękka i puści dużo swojego soku.
Gdy dżem zagęści się, a cukier całkowicie rozpuści, przelej go do wyparzonych i dokładnie wyczyszczonych słoików. Przechowuj je po ostudzeniu w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.
Źródło: canva/lenazap, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
źródło: beszamel.se.pl