Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na dżem z pigwy
canva/sabyna75, Getty Images

Sprawdzony przepis na dżem z pigwy

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pigwa sama w sobie nie jest zbyt smaczna, jednak po przetworzeniu jej na dżem, wyciąga się z niej wszystko, co dobre. Dżem jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To również świetny sposób na dostarczanie dużej ilości witaminy C, z której słynie pigwa.

Dżem z pigwy kojarzy się wielu osobom z jesienią, kiedy to najróżniejsze przetwory są z jej udziałem bardzo popularne. Nic dziwnego, w końcu ten owoc zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, a także magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo i miedź.

Samo zrobienie dżemu jest banalnie prostym procesem, który wymaga jedynie chwili cierpliwości i uwagi - masa owocowa, z uwagi na dużą zawartość cukru, łatwo się przypala. Dlatego ważne jest ciągłe mieszanie masy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na dżem z pigwy

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • sok z cytryny

  • 125 ml wody

Zacznij od dokładnego umycia owoców pigwy, obrania ich i wyciągnięcia pestek. Następnie pokrój je na małe kawałki. Wrzuć je do garnka, zalej wodą, sokiem z jednej cytryny i zasyp cukrem.

Postaw garnek na gazie o średniej mocy i zacznij gotować. Cały czas mieszając, podgrzewaj pigwę, aż stanie się miękka i puści dużo swojego soku.

Gdy dżem zagęści się, a cukier całkowicie rozpuści, przelej go do wyparzonych i dokładnie wyczyszczonych słoików. Przechowuj je po ostudzeniu w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.

Dżem z pigwy

Źródło: canva/lenazap, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy