Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego lepiej nie zbierać wielkich okazów grzybów?
Adam Moskal
Adam Moskal 19.09.2021 02:00

Dlaczego lepiej nie zbierać wielkich okazów grzybów?

Grzyby w koszyku
canva/Светлана Зайцева, Getty Images Pro

Nie ma lepszego uczucia dla grzybiarza niż zebranie największego okazu swojego ulubionego grzyba. Okazuje się, że duże sztuki nie są najzdrowszym wyborem. Grzyby mają bowiem zdolność do kumulowania metali ciężkich z gleby - spożywanie ich jest bardzo niezdrowe.

Grzyby są obecnie bardzo ważną częścią codziennej diety. Polacy kochają wybierać się na grzybobrania, a pogoda, jaka panuje teraz za oknem, jest idealna dla optymalnego wzrostu grzybów.

W Internecie można znaleźć mnóstwo fotografii szczęśliwych grzybiarzy, którzy chwalą się odkrytymi przez siebie miejscówkami z największymi zdobyczami - eksperci przestrzegają przed zbieraniem wielkich grzybów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Największe grzyby lepiej pozostawić w glebie

Będąc na grzybach, zazwyczaj wybiera się średnie sztuki - jest ich zwyczajnie najwięcej. Małe pozostawia się, aby mogły na przestrzeni kilku następnych dni jeszcze podrosnąć. To największe z nich sprawiają, że serce zaczyna nam bić szybciej.

Niestety, choć takie znalezisko jest bardzo satysfakcjonujące i ciężko powstrzymać się przed jego zebraniem, warto dać sobie chwilę na zastanowienie - według specjalistów są one niezdrowe.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Metale ciężkie w dużych grzybach

Spora część grzybów kapeluszowych charakteryzuje się zdolnością do gromadzenia metali ciężkich, które znajdują się w glebie. Grzyby w czasie rozwoju kumulują je w sobie podczas zbierania składników odżywczych i wody.

Dodatkowo zanieczyszczenia mogą pochodzić z powietrza. Szczególne ryzyko niosą grzyby zbierane w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad. To tam generowane są największe ilości szkodliwych substancji.

W grzybach znaleźć można najczęściej takie metale ciężkie jak kadm, ołów oraz rtęć. Zatrucie nimi jest bardzo niebezpieczne, dlatego lekarze zalecają, aby powstrzymać się przed spożywaniem największych grzybów.

Grzyby

Źródło: canva/Kamchatka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wypiekibeaty.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby