Smakosze.pl
ogórki kiszone

canva/Fudio

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

19 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kiszone ogórki są produktem pysznym i zdrowym. Nierzadko jednak po pewnym czasie ich skórkę zaczyna pokrywać niepokojący biały nalot. Wielu z was zastanawia się wtedy, czy może je jeszcze spożyć. Postaramy się rozwiać te wątpliwości.

Ogórki kiszone to bogactwo witaminy C, polecane szczególnie osobom dbającym o linię. Po ukiszeniu ogórki stają się bowiem lekkostrawne. Czy jednak spożycie pokrytych białą warstewką warzyw będzie bezpieczne? Nie zawsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy należy wyrzucić ogórki kiszone?

Jeśli biały osad pojawia się na wodzie, w której zanurzone są kiszone ogórki, zawartość słoika należy bezwzględnie wyrzucić. Ten kożuch to pleśń, która powstała najprawdopodobniej na skutek niedokładnego zamknięcia naczynia.

Produktu spleśniałych nie należy spożywać. Może się to skończyć niestrawnością, bólem żołądka czy biegunką. Spleśniałe jednak nie są ogórki kiszone, które pokrywa na biały meszek. Ten cienki filtr to bowiem nic innego jak bakterie kwasu mlekowego.

Mikroorganizmy te są pożądane w naszym organizmie. Nie tylko regulują skład mikroflory jelitowej — poprawiając tym samym trawienie i ułatwiając wydalenie toksyn — ale też korzystnie wpływają na układ odpornościowy.

Pasta kanapkowa

Idealna na śniadanie i kolację, pasta z twarogiem i kiszonymi ogórkami

CZYTAJ DALEJ

Podejrzewa się także, że baterie mlekowe mogą łagodzić skutki nietolerancji laktozy. Jest to wiec doskonała informacja dla tych z was, którzy uwielbiają mleko i sery, a ze względów zdrowotnych muszą ograniczać ich spożycie.

Kiszone ogórki doskonale smakują ze świeżym chlebem. Gwarantujemy, że ta pasta kanapkowa skradnie wasze serce. A jeśli chcecie się dowiedzieć czy spożycie wody z ogórków jest bezpieczne, ten artykuł przybliży wam jej właściwości.

ogórki kiszone w słoiku

ogórki kiszone w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >