Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

13 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sałatka szwedzka jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Ogórki w tej odsłonie zachwycają swoim smakiem. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowy specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.

Z całą pewnością sałatka szwedzka może być uznana za smakołyk, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ogórków w takim wydaniu. Sałatka szwedzka idealnie nadaje się jako urozmaicenie wielu dań.

Sałatka szwedzka, która przyprawia o szybsze bicie serca

Nie da się ukryć, że ogórki często goszczą na naszych stołach. Zajadamy je w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą surówkę . Dziś zajmiemy się sałatką szwedzką.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Sałatka szwedzka dobrze nadaje się jako dodatek do różnych frykasów. Za jej sprawą zyskają zarówno kotlety schabowe, jak i domowe hamburgery. Bez wątpienia ogórki w takim wydaniu są nie lada gratka dla smakoszy.

Przepyszna sałatka szwedzka jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Nawet mało doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Produkty do przygotowania ogórków:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 2 litry wody

  • 90 g soli

Zalewa:

  • 500 ml octu spirytusowego 10 %

  • 875 ml wody

  • 400 g cukru

Inne składniki:

  • 2 marchewki

  • 50 g ziaren gorczycy

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 20 ziaren czarnego pieprzu

Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka

(YouTube / Uwaga Babcia Gotuje)

Jak przygotować sałatkę szwedzką?

Zaczynamy od porządnego umycia ogórków. Odcinamy ich końcówki i kroimy na dosyć cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Całość odstawiamy na około 2 godziny.

W czasie oczekiwania możemy przygotować marchewki. Należy je obrać i pokroić na talarki. Umieszczamy je razem z przyprawami w słoikach. Na taką ilość składników przeważnie potrzeba sześciu naczyń o pojemności 720 ml .

Słoiki uzupełniamy o ogórki. Przyszła pora na przyrządzenie zalewy. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Wszystko wzbogacamy o ocet. Mieszanka powinna się zagotować. Gdy już to nastąpi, wówczas zdejmujemy zalewę z ognia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików .

Jeśli w słoikach znajdą się pęcherzyki powietrza, należy je usunąć przy pomocy patyczka. Gotowe przetwory mocno zakręcamy . Dla pewności sałatkę warto poddać pasteryzacji. Specjał powinien być gotowy po tygodniu. Należy go przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Warto również wypróbować przepis na niecodzienne ogórki, które cechują się delikatną słodyczą . Natomiast jeśli chodzi o sałatkę szwedzką, to zbliżona receptura znajduje się na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy