Przepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonych
Surówka to niezastąpiona część każdego obiadu. Możemy zrobić ją niemal z każdego warzywa. Prosty i szybki dodatek z pewnością wspaniale podkręci smak niemal każdego drugiego dania. Dziś polecamy sałatkę z ogórków kiszonych. Dlaczego warto ją jeść?
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to składnik, którego wręcz nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu. Kiszonki są probiotykiem, który ma niemal zbawienny wpływ na odporność naszego organizmu.
Szczególnie warto je spożywać w okresie wzmożonych zachorowań oraz spadku odporności. Nie jest to jednak jedyna zaleta kiszonek. Odkryto, że zawierają one tzw. hormon szczęścia. Oznacza to, że ich regularne spożywanie może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz nastrój.
Ogórki kiszone możemy jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie z nich pysznej surówki. Co będzie nam do niej potrzebne? Poniżej podajemy przepis.
Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórków
Składniki:
8 ogórków kiszonych
1 cebula
1 jabłko
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Obierz cebulę oraz kiszone ogórki, a następnie pokrój je w półplasterki. Obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.
Przełóż do miski pokrojoną cebulę i ogórki, starte jabłko i posiekaną natkę. Wszystkie składniki ze sobą połącz, a następnie przygotuj sos.
Wymieszaj olej rzepakowy z sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj sos z pokrojonymi warzywami, a następnie odstaw sałatkę na około 15 minut, aby smaki się ze sobą "przegryzły".
Surówka będzie pasować niemal do każdego drugiego dania. Z pewnością wzbudzi furorę wśród naszych domowników.
Polecamy również inne przepisy na pyszne dania. Niedawno podawaliśmy m.in. obłędną recepturę sałatki jarzynowej oraz ciasta budyniowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnik zdrowie/medonet/ przepisy Joli