Smakosze.pl Przepisy Sprytny patent Strzelczyka na ogórki małosolne "na sucho"
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sprytny patent Strzelczyka na ogórki małosolne "na sucho"

19 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki małosolne zazwyczaj przygotowujemy tak, jak kiszone - jedyną różnicą jest jednak czas fermentacji, który w przypadku małosolnych musi być znacznie krótszy. Inaczej bakterie kwasu mlekowego zbyt mocno zmienią smak i strukturę warzywa.

W mieście Perm w centralnej Rosji praktykuje się robienie małosolnych bez zalewy, co dla Polaków może wydawać się dziwnym sposobem. Rosjanie dzięki temu mogą cieszyć się smakiem takich ogórków już po kilkunastu godzinach od zamarynowania ich w suchej mieszańce.

Ogórki małosolne bez zalewy

Trik polega na użyciu szczelnej plastikowej torby, do której wkłada się sporą ilość przypraw, ziół, soli oraz ogórków. W przeciwieństwie do ogórków z zalewy, te nie tracą swojego zielonego koloru, dlatego ich prezencja na półmisku jest znacznie ciekawsza.

Dodatkowym atutem jest niewielka ilość miejsca, które zajmuje mały pakunek. Z foliowej torebki można spuścić powietrze, co przełoży się na możliwość upchnięcia ich w każdym zakamarku. Po zapakowaniu wszystkich składników rano możesz jeść małosolne już tego samego dnia wieczorem.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przepis na ogórki małosolne Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części

  • 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

  • 2 gałązki kopru z baldachami

  • 2 pokruszone suszone liście laurowe

  • 2 zgniecione ziela angielskie

  • 1 łyżka ziaren gorczycy

  • 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

  • 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli

Zacznij od dokładnego umycia ogórków pod bieżącą wodą i osuszeniu ich papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki z każdego ogórka i wrzuć je do plastikowej torby z błyskawicznym zamknięciem. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj je do ogórków.

Chrzan obierz o pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do torebki. Umieść w niej również koper, porwany liść porzeczki, zgniecione liście laurowe, rozgniecione ziela angielskie, a także ziarna gorczycy. Posyp wszystkie składniki równomiernie solą.

Zamknij torbę szczelnie i przemieszaj zawartość. Wstaw torbę do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wystaw ją na temperaturę pokojową. Kiszenie powinno trwać maksymalnie jedną dobę. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy