Stare i nieprzyjemnie pachnące mięso w znanej sieci
Mięso stanowi ważny element diety Polaków - wielu z nich praktycznie codziennie na obiad je kotlety lub inne mięsne dania. Warto być jednak bardzo ostrożnym podczas wcinania schabowego, gdyż zatrucie nieświeżym produktem może być wyjątkowo nieprzyjemne.
Pani Mariola wyjawiła news.gotujmy swoją bardzo nieprzyjemną historię, która wydarzyła się, gdy przechodziła obok lodówek z mięsem w sklepie Biedronka . Jej doświadczenie mrozi krew w żyłach nawet najbardziej odpornym.
Zepsute mięso w Biedronce?
Pani Mariola chodzi na zakupy późnym wieczorem - odkąd z powodu obostrzeń sklepy wprowadziły taką możliwość, klienta ochoczo z niej korzysta. W godzinach wieczornych wnętrza sklepów są mniej zatłoczone, a przy okazji bezpieczniejsze.
Gdy znalazła się niedaleko lodówek z mięsem, nagle poczuła mdlący zapach nieświeżych wędlin. Podchodząc jeszcze bliżej, zauważyła, że wewnątrz jednej z lodówek znajduje się kubek pełen kawy. Taki widok wywołał w niej silną podejrzliwość. Skąd w lodówkach z surowym mięsem kubek kawy?
Wybierałam właśnie mięso na obiad, gdy poczułam, jak z lodówki wydobywa się smród. Tuż obok paczek z filetem z kurczaka zobaczyłam kubeczek wypełniony mieloną kawą. Każdy, kto chociaż raz był w perfumerii, doskonale wie, że kawa pochłania zapachy. I tak pewnie miało być tym razem - mówi dla news.gotujmy pani Mariola.
Reakcja sklepu Biedronka
Tomasz Harasymiuk, starszy menedżer sprzedaży w sieci Biedronka, szybko przeprosił za zaistniałą sytuację. Podziękował przy tym za zgłoszenie i zapewnił, że w sklepie, w którym odkryto kawę, podjęte zostały działania mające wyjaśnić powód obecności kubka kawy w lodówce.
Źródło: johny007pan, Getty Images
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.
Jak rozpoznać świeżość mięsa?
Przede wszystkim należy obejrzeć je dokładnie z każdej strony oraz, jeśli to możliwe, powąchać. I m starsze, kolor zmienia się na siny i zielony, na powierzchni pojawia się tłusta wydzielina, a zapach staje się mocno nieprzyjemny. Jakie są zagrożenia po zjedzeniu starego mięsa?
Bardzo prawdopodobne jest zakażenie pałeczkami salmonelli i E.coli, wiążącymi się z dużymi dolegliwościami układu pokarmowego. D użym zagrożeniem jest również zatrucie jadem kiełbasianym czy zainfekowanie larwami pasożytów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl; newsy.gotujmy.pl