Smakosze.pl Przepisy Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance
canva/Jan Mach

Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance

16 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety schabowe są tradycyjnym, polskim daniem. Każdy przyrządza je nieco inaczej, osiągając podobnie smaczny efekt. Spróbujcie jednak kotletów schabowych marynowanych w maślance, a nigdy więcej nie przyrządzicie ich inaczej. Staropolski przepis, który prezentujemy, ma jedną kluczową zasadę, której warto się trzymać.

Każdy dom ma swoją recepturę na kotlety schabowe. Większość osób jednak po rozbiciu mięsa przyprawia je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Tymczasem schab warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze, bardziej kruche i delikatne.

Staropolski przepis zaleca marynowanie mięsa w maślance. Do marynaty nie należy jednak dodawać soli, bo sól zamknie pory w mięsie, utrudniając wnikanie do niego smaków.

Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Powinny być równomiernie cienkie. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.

Do miski wlej maślankę, dodaj cebulę i czosnek oraz listki laurowe, ziele i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, nie dodawaj soli.

Do przygotowanej marynaty włóż kotlety. Całość delikatnie przemieszaj, by kotlety pokryły się marynatą. Naczynie z kotletami odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie przygotuj panierkę. Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W głębszym rozmieszaj jajka z odrobiną soli.

Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie je osącz. Każdy kolejno obtocz w mące, jajku i w tartej bułce.

Kładź na patelni z tłuszczem i smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż będą z obu stron rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy recepturę na schabowe po kowalsku , a także na schabowe z miodem i musztardą .

kotlety schabowe
kotlety schabowe

Żródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepismamy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy