Jak zapakować próżniowo jedzenie domowym sposobem?
Pakowanie żywności ma duży wpływ na jej jakość i świeżość. Do jednej z najdoskonalszych metod pakowania należy pakowanie próżniowe. Dzięki niemu produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość. Dziś powiemy wam, jak zapakować próżniowo jedzenie domowym sposobem.
Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z przestrzeni znajdującej się między produktem a opakowaniem. W ten sposób odcięty jest dostęp tlenu i powietrza do żywności, co spowalnia niekorzystne zmiany i psucie się. Zapakowany próżniowo produkt można więc nawet 3 razy dłużej przechowywać w lodówce czy w zamrażarce.
Do pakowania próżniowego przeznaczone są specjalne pakowarki. Te na domowy użytek mają nieduże rozmiary i można je kupić po rozsądnych cenach. Jednak jak się okazuje, bez pomocy takiego urządzenia, też możesz zapakować żywność próżniowo.
Jak zapakować próżniowo jedzenie domowym sposobem?
Przygotuj woreczki strunowe na żywność. Każdy najlepiej najpierw opisz nazwą produktu i datą jego pakowania. To przyda się szczególnie przy mrożonkach, które przechowujemy na tyle długo, że możemy zapomnieć co i kiedy pakowaliśmy.
Do tak przygotowanego woreczka włóż produkt przeznaczony do pakowania, np. kawałek mięsa. Do garnka wlej zimną wodę, a potem wkładaj do niej powoli produkt w woreczku. Wsuwaj go do wody do wysokości zamknięcia woreczka. Pod wpływem napierającej wody, powietrze z woreczka zostanie wyciśnięte.
Wtedy od razu zamknij szczelnie woreczek. Jeśli zrobisz to po wyjęciu z wody, powietrze znów napełni woreczek i trzeba będzie powtórzyć czynności.
Ważne wskazówki
Zapakowane próżniowo jedzenie doskonale nadaje się do mrożenia. Nie tylko dłużej pozostaje świeże, ale też zajmuje w zamrażarce mniej miejsca. Zapakowane porcje żywności od razu ułóż więc w zamrażarce, tak by zajmowały, jak najmniej miejsca. Gdy zamarzną, będzie to trudniejsze.
W ten sposób możesz też zapakować jedzenie, które chcesz nieco dłużej przechowywać w lodówce. Może to być wędlina, żółty ser czy twaróg. Też przedłużysz ich świeżość.
Co warto pakować próżniowo? Oprócz mięs, wędlin i serów, warto też pakować w ten sposób ryby świeże i wędzone. Dzięki temu nie będzie też z nich ulatywała charakterystyczna woń. Próżniowo możesz też zapakować warzywa i owoce przeznaczone do zamrożenia.
W naszym serwisie znajdziesz wiele innych porad przydatnych w kuchni. Sprawdź, jak przy pomocy octu wyczyścić mikrofalówkę, a także, do jakich celów możesz zastosować torebki po herbacie.
Żródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kobieceinspiracje