Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste i chrupiące kotlety schabowe z miodem i musztardą

Soczyste i chrupiące kotlety schabowe z miodem i musztardą

Kotlety schabowe z miodem i musztardą
canva/Mariha-kitchen

Szukacie nowego pomysłu na kotlety schabowe? Wymieszajcie miód i musztardę i obtoczcie w nich mięso. Smak będzie delikatnie słodki i bardzo przyjemny. Zachwyćcie swoich bliskich już dziś.

Tradycyjny schabowy warto od czasu do czasu urozmaicić. Dziś mamy dla was przepis niewymagający jajka. Z pewnością przyda się, gdy w waszej lodówce zabraknie tego składnika. Bez obaw — bułka tarta przyklei się dzięki dodatkowi miodu. Sprawdźcie to pyszne połączenie.

Przepis na kotlety schabowe w panierce miodowo-musztardowej

Składniki:

  • 2 plastry schabu

  • 3 łyżki łagodnej musztardy

  • 3 łyżki miodu o delikatnym smaku np. lipowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy na kotlety przy pomocy metalowego tłuczka. Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w wymieszanym z musztardą miodzie. Kolejnym krokiem jest pokrycie kotletów bułką tartą.

Tak przygotowane schabowe smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z purée ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie pikantne dania, sięgnijcie po bardziej wyrazistą musztardę np. dijon lub sarepską. Ich smak sprawi, że słodycz miodu będzie przyjemnie przeplatała się z ostrością gorczycy.

  • Do bułki tartej możecie dodać ziarna sezamu. Będą smacznym dopełnieniem niecodziennej miodowo-musztardowej kompozycji.

Sezam urozmaici miodową panierkę
Sezam urozmaici miodową panierkę

Źródło zdjęcia: canva/RoniMeshulamAbramovitz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram