Soczyste i chrupiące kotlety schabowe z miodem i musztardą
Szukacie nowego pomysłu na kotlety schabowe? Wymieszajcie miód i musztardę i obtoczcie w nich mięso. Smak będzie delikatnie słodki i bardzo przyjemny. Zachwyćcie swoich bliskich już dziś.
Tradycyjny schabowy warto od czasu do czasu urozmaicić. Dziś mamy dla was przepis niewymagający jajka. Z pewnością przyda się, gdy w waszej lodówce zabraknie tego składnika. Bez obaw — bułka tarta przyklei się dzięki dodatkowi miodu. Sprawdźcie to pyszne połączenie.
Przepis na kotlety schabowe w panierce miodowo-musztardowej
Składniki:
2 plastry schabu
3 łyżki łagodnej musztardy
3 łyżki miodu o delikatnym smaku np. lipowego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na kotlety przy pomocy metalowego tłuczka. Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w wymieszanym z musztardą miodzie. Kolejnym krokiem jest pokrycie kotletów bułką tartą.
Tak przygotowane schabowe smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż z obu stron będą rumiane. Podajemy z purée ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli lubicie pikantne dania, sięgnijcie po bardziej wyrazistą musztardę np. dijon lub sarepską. Ich smak sprawi, że słodycz miodu będzie przyjemnie przeplatała się z ostrością gorczycy.
Do bułki tartej możecie dodać ziarna sezamu. Będą smacznym dopełnieniem niecodziennej miodowo-musztardowej kompozycji.
Źródło zdjęcia: canva/RoniMeshulamAbramovitz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku