Smakosze.pl Przepisy Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak
Canva / MychkoAlezander

Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

23 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Gołąbki, któż ich nie uwielbia? Dobrze znaną faszerowaną kapustę zawijamy najczęściej z mięsem mielonym i ryżem. Od klasyki warto czasem odpocząć i spróbować czegoś nowego. Prezentujemy aromatyczny farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Dodaj do tego utarte ziemniaki ze skrobią, a efekt wbije Cię w krzesło.

Skrobię ziemniaczaną do farszu na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami możesz bardzo łatwo uzyskać samodzielnie w domu. Wystarczy, że surowe ziemniaki zetrzesz i odsączysz z płynu do osobnej miseczki. Po ok. 15 minutach na dnie naczynie zbierze się skrobia z ziemniaków. Pozostałą na wierzchu wodę wylej, natomiast skrobię zachowaj do farszu.

Przepis na farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami

Składniki:

  • duża główka kapusty pekińskiej

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

  • 200 g świeżych leśnych grzybów

  • 2 cebule

  • 3 szklanki bulionu grzybowego

  • łyżka majeranku

  • 2 średnie ziemniaki

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% do podania

Farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami krok po kroku

Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach . Odciśnij za pomocą czystej ściereczki . Ziemniaki odłóż na bok, miseczkę z płynem odstaw do momentu wytrącenia się skrobi .

W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą sparz liście kapusty , w które będziesz zawijać farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami. Z miękkich liści odcinaj zgrubiałe nerwy . Tak przygotowane liście odkładaj na bok.

Cebulę do farszu na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami posiekaj w kostkę. Grzyby umyj i pokrój w drobne kawałki . Na patelni zeszklij najpierw cebulę, następnie dodaj grzyby i podsmaż do momentu odparowania z nich płynu .

Patelnie z farszem na gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami zestaw z ognia. Dodaj kaszę, starte ziemniaki i uzyskaną skrobię . Dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem .

Gotowy farsz na gołąbki z kaszą i leśnymi grzybami zawijaj w przygotowane liście kapusty . Gołąbki układaj ciasno warstwami w garnku wyłożonym na dnie kapuścianym i liśćmi . Zalej naczynie bulionem grzybowym. Całość duś na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka . Gotowe gołąbki podawaj podlane grzybowym bulionem, z kleksem kwaśnej śmietany. Czy znasz patent na gołąbkowy farsz z jajkiem ? Spróbuj pysznych gołąbków z dodatkiem kalafiora .

Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy