Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku

Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku

Puszyste naleśniki na kefirze
canva/peredniankina

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Słodki przysmak będzie niezwykle lekki i puszysty, jeśli przygotujemy go na kefirze. Z niezawodnym przepisem babci Stasi smażenie będzie proste, a efekty przyjemnie zaskoczą. Koniecznie spróbujcie — tak delikatnych naleśników dawno nie jedliście.

Dobre naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i puszyste. Bardzo smaczne i aksamitne ciasto uzyskamy, korzystając z kefiru. Babcia Stasia dodatkowo dodaje nieco sody, co sprawia, że całość staje się jeszcze lżejsza. Ze słodkimi dodatkami smakuje znakomicie.

Przepis na wyborne naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 800 ml kefiru

  • 480 g maki pszennej

  • 50 g cukru

  • 4 jaja

  • 72 g masła

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatki opcjonalne:

Jak zrobić naleśniki na kefirze? Babcia Stasia zna doskonały sposób

Masło topimy i studzimy je. Najlepiej zrobić to na patelni, na której potem będziemy smażyć. W dużej misce umieszczamy kefir. Dodajemy do niego przesiana przez sito mąkę pszenną, cukier i jaja.

Solimy masę delikatnie i starannie łączymy produkty. Wlewamy letnie masło, po czym ponowne mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut, by odpoczęła. Wsypujemy sodę oczyszczoną i dobrze ja rozprowadzamy.

Naleśniki na kefirze smażymy na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu. Gdy się ładnie zrumienią, podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie naleśniki w wytrawnych daniach. Szczególnie polecamy pyszną smażoną w cieście cukinię. Być może skusi was także pomysł na zapieczoną w takiej otoczce białą kiełbasę.

Naleśniki na kefirze są świetne
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: