Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać jajko do farszu na gołąbki? Korzyści nie mieszczą się w głowie

Dlaczego warto dodać jajko do farszu na gołąbki? Korzyści nie mieszczą się w głowie

Dlaczego warto dodać jajko do farszu na gołąbki?
canva/Nataly Hanin

Wasz farsz na gołąbki jest mało zwarty i wypada z kapusty? Jeden prosty trik uchroni was przed kolejną kulinarną katastrofą. Dodanie jajka do masy sprawia, że nadzienie pozostaje na miejscu, a potrawa zachwyca wyglądem i smakiem. Sprawdźcie koniecznie.

Dobry farsz do gołąbków powinien składać się ze smacznych i świeżych produktów. Ponadto jego formowanie i umieszczanie w liściach kapusty nie powinno sprawiać większych problemów. Jajko sprawi, że klasyczny miks mięsa, cebuli i ryżu będzie zamknięty w kapuście na stałe.

Znana z przepisów na ciasta taktyka polegająca na wykorzystaniu jajka jako spoiwa dla pozostałych składników masy znajdzie zastosowanie również w przygotowywaniu gołąbków. Podpowiadamy, jak dobrze dobrać proporcje i sprawić, że farsz już nigdy dania nie opuści.

Przepis na wyborny farsz do gołąbków

Składniki:

  • 700 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatki

  • 100 g białego ryżu

  • 1 duże jajo

  • 2 średnie cebule

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Wiemy, jak przygotować farsz do gołąbków, by nie wypadał

Ryż płuczemy i przenosimy do garnka. Zalewamy go wodą w ilości pozwalającej na uzyskanie dwucentymetrowej warstwy płynu nad ziarnami. Solimy i mieszamy. Przykrywamy naczynie i doprowadzamy płyn do wrzenia.

Gotujemy przez 15 minut na niewielkim ogniu, a następnie pozostawiamy na kolejny kwadrans pod przykryciem. Na koniec studzimy miękki ryż i dodajemy go do dobrze zmielonej wieprzowiny. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy się zeszkli, pozostawiamy do ostygnięcia. Przenosimy ją do mięsa z ryżem i wbijamy jajo. Dokładnie łączymy składniki i doprawiamy farsz do gołąbków. Jest już gotowy, by formować z niego podłużne kotlety i zawijać je w sparzone liście kapusty.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na smakowite gołąbki. Spróbujecie kapusty wypełnionej pyszną ziemniaczaną masą z boczkiem. Być może też spodoba wam się farsz do gołąbków z czerwonej soczewicy i fety.

Farsz do gołąbków z dodatkiem jaja nigdy nie wypadnie z kapusty
canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: