Smakosze.pl Porady Strzelczyk nie wytrzymał: "Gorszej bzdury w życiu nie słyszałem". Od razu pokazał jak smażyć mięso
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk nie wytrzymał: "Gorszej bzdury w życiu nie słyszałem". Od razu pokazał jak smażyć mięso

5 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk został ostatnio wyprowadzony z równowagi. Co zdenerwowało sympatycznego na co dzień kucharza? Powodem awantury okazuje się być źle podana kolejność dodawania składników na patelnię podczas przygotowywania dania z wieprzowiny. Tomasz Strzelczyk raz na zawsze postanowił rozwiać wątpliwości na temat tego, jak smażyć mięso.

Anonimowa blogerka nie na żarty podpadła internetowemu miłośnikowi pichcenia. Okazało się, że czosnek, mięso oraz cebulę dała do smażenia w totalnie złej kolejności. Ulubieniec internetu postanowił wyjaśnić ten temat. Jeśli ktoś wie, jak smażyć mięso w prawidłowy sposób, tą osobą jest z całą pewnością Tomasz Strzelczyk.

Jak smażyć mięso? Nie popełniaj tego błędu!

Tomasz Strzelczyk w czeluściach internetu znalazł przepis na potrawę z wykorzystaniem podsmażonej wieprzowiny . Poza mięsem, na patelnię trafić miały także czosnek i cebula . Co może pójść źle w kwestii tego, jak smażyć mięso? Okazuje się, że kluczową kwestią jest właściwa kolejność podsmażania poszczególnych produktów .

Internetowa porada w kwestii tego, jak smażyć mięso, poleciła zacząć od podsmażenia czosnku, a następnie cebuli . Pokrojona w kostkę łopatka na patelnię trafiała jako ostatnia . Okazuje się to być fatalnym błędem , który naraża nas na zmarnowanie składników spożywczych.

Mięso dodane do zeszklonych wcześniej warzyw puszcza bardzo dużą ilość wody . Z tego względu nie rumieni się ono, a zaczyna gotować . Przy okazji cierpią również cebula oraz czosnek , które rozgotowują się i rozpadają na nieapetyczną papkę .

Zanim woda odparuje a mięso będzie miało szansę zarumienić się, cebula z czosnkiem zdążą się spalić , przez co zyskają bardzo nieprzyjemny gorzki smak . Na szczęście Tomasz Strzelczyk szybko wyjaśnia, jak smażyć mięso, aby było soczyste i intensywne w smaku .

Jak smażyć mięso według Tomasza Strzelczyka

Metoda jak smażyć mięso ma bardzo prostą zasadę. Na rozgrzany tłuszcz na początku musi trafić pokrojona w kostkę wieprzowina . Przez kilka pierwszych minut absolutnie nie należy jej dotykać ani mieszać . Nie chcemy, aby nadmiar soku wypłynął z produktu i uniemożliwił skuteczne smażenie .

Kiedy mięso zrumieni się z jednej strony, można delikatnie zacząć je przewracać . Dopiero do obsmażonej z każdej strony łopatki możemy dołożyć cebulę . Po zeszkleniu warzywa na złocisty kolor dodajemy posiekany czosnek . Od tego momentu już tylko kilka chwil dzieli nas od idealnie podsmażonego mięsa z warzywami .

Tomasz Strzelczyk swoją metodę, jak smażyć mięso prezentował na przykładzie wieprzowiny , jednak ta zasada dotyczy oczywiście każdego jego rodzaju . Z wołowiną czy drobiem należy postępować w dokładnie taki sam sposób. Przygotowanie dania zawsze rozpoczynaj od starannego obsmażenia mięsa . Wszelkie pozostałe dodatki wkładaj na patelnię w następnej kolejności . Z prawidłowo przygotowanego mięsa możesz wyczarować aromatyczny gulasz węgierski . Zupa z mięsem indyka również skorzysta na powyższej poradzie od znanego kucharza .

Canva / Sensay
Canva / Sensay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy