Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z indyka. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.02.2022 01:00

Zupa gulaszowa z indyka. Przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa z indyka. Przepis krok po kroku
canva/Yingko

Zupa gulaszowa z indyka to pomysł na wyśmienite, pożywne danie dla całej rodziny. Zupa z papryk, cukinii, cebuli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw smakuje rewelacyjnie. Mięso z indyka jest lżejsze od wieprzowiny, dzięki czemu gulasz będzie równie smaczny, ale znacznie zdrowszy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z indyka.

Zupa gulaszowa z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu gotowanego na wieprzowinie. Zupa jest równie gęsta, bardzo aromatyczna, smaczna i kolorowa, dzięki różnorodności warzyw i innych składników. Gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa, tak smakuje fantastycznie.

Indyk jest chudym i najzdrowszym mięsem, jakie możemy kupić w sklepach. Indyki hodowlane, w przeciwieństwie do kur, nie mogą być faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu, dzięki czemu mięso jest pozbawione chemii i sztucznych substancji. Mięso indycze nie zawiera również tłuszczu i przerostów, jest chude i mało kaloryczne.

Jeśli szukasz pomysłu na dania z indykiem- tu poznasz potrawkę z indyka, z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała na obiad. Z indykiem możesz również przygotować wyśmienite gołąbki z kaszą, podaj je z sosem pomidorowym, a zachwycą wszystkich.

Przepis na zupę gulaszową z indyka

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka

  • duża papryka czerwona

  • duża papryka żółta

  • cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • czerwona cebula

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • szczypta papryki wędzonej

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • puszka pomidorów krojonych

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić zupę gulaszową z indyka?

Mięso umyj, oczyść, pokrój, oprósz pieprzem, solą i podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do garnka. Pokrój w kostkę papryki, cukinię, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni zeszklij na oleju czosnek z cebulką, następnie dodaj pokrojone warzywa, oprósz je solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze chwilę.

Warzywa na gulasz z indyka

Źródło zdjęcia: canva/oceane2508 Warzywa przełóż do garnka z mięsem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, żeby delikatnie przykrywała wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Gdy mięso i warzywa będą idealnie miękkie, gulasz dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, papryką wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.