Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak zrobić pyszny bigos. Żaden składnik nie jest przypadkowy
YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał, jak zrobić pyszny bigos. Żaden składnik nie jest przypadkowy

3 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Poznaj tradycyjny przepis na bigos według Tomasza Strzelczyka. Aromatyczna i bogata w mięsny dodatek kapusta, jest niezwykle sycąca i idealnie wpisuje się w chłodną jesienną aurę. Dodatek grzybów i suszonych śliwek dopełnia jej fantastycznego smaku.

Bigos nie lubi pośpiechu. Jeśli okażesz mu wystarczająco dużo cierpliwości przy przygotowaniu, otrzymasz rozgrzewające danie o wspaniałym aromacie wędzonki. Pamiętaj, że bigos zyskuje z każdym kolejnym podgrzaniem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA w serwisie Youtube, doskonale wie co robi.

Przepis na niezwykły bigos według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren jałowca

  • 1 cebula

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 200 g wędzonego boczku

  • 200 g wędzonej kiełbasy

  • 200 g wędzonej szynki

  • garść suszonych grzybów

  • 100 g suszonych śliwek

  • grubo zmielony czarny pieprz do smaku

  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina

Jak ugotować aromatyczny bigos

Przed przystąpieniem do właściwego gotowania zaplanuj sobie kilka godzin zapasu . Czas ten niezbędny jest do namoczenia suszonych grzybów oraz śliwek . Namocz każdy z tych produktów w osobnej miseczce w niewielkiej ilości wody .

Kapustę na bigos włóż do dużego garnka . Dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki jałowca. Dołóż namoczone grzyby wraz z wodą, w której leżały . Wszystko to zalej bulionem i gotuj przez 1,5 godziny pod przykryciem .

Mięso oraz wędliny na bigos pokrój w kostkę . Namoczone suszone śliwki podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój z pióra .

Na rozgrzanym smalcu obsmaż na patelni łopatkę wieprzową . Mięso powinno być dobrze zarumienione, wręcz brązowe . Zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu smaż wędliny oraz cebulę . Wszystkie obsmażone produkty włóż do garnka z bigosem, dodaj śliwki i dopraw całość czarnym pieprzem .

Bigos duś pod przykryciem przez ok. godzinę . Następnie odstaw go w chłodne miejsce aby ostygł. Przez kolejne 3 dni codziennie doprowadzaj bigos do zagotowania i odstawiaj do ostudzenia. Na 4 dzień po pierwszym ugotowaniu bigos jest gotowy do podania .

Canva / -lvinst-
Canva / -lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, T. Strzelczyk wyd. Znak

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy