Smakosze.pl
zupa pomidorowa

canva/Josef Mohyla

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

3 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad.

Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem.

Zamiast jabłek wsyp inny uwielbiany składnik. Racuchy wyjdą smaczne jak nigdy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

CZYTAJ DALEJ

Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.

Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1,5 kg soczystych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • szczypta suszonego tymianku

  • cukier do smaku

  • 2 marchewki

  • kawałek pora

  • 500 ml bulionu drobiowego lub rosołu

  • łyżka masła

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do podania

Jak ugotować zupę ze świeżych pomidorów?

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój marchewkę. Do garnka z grubym dnem włóż masło, wlej oliwę i zeszklij na nich cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka dodaj marchewkę, suszony i świeży tymianek i duś chwilę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pomidory, wsyp łyżeczkę cukru i smaż około 15 minut.

Wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 15 minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z kleksem śmietany.

Wskazówka: Jeśli wolisz nieco rzadszą pomidorówkę, dodaj do pomidorów więcej bulionu. Taką zupę możesz podać z makaronem lub ryżem.

Ugotuj również pyszną zupę krem z soczewicy i pomidorów. Jesienią polecam również rozgrzewającą zupę z dyni z dodatkiem przyprawy curry, smakuje obłędnie.

Pomidory

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >