Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad.
Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem.
Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.
Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.
Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
Składniki:
1,5 kg soczystych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
szczypta suszonego tymianku
cukier do smaku
2 marchewki
kawałek pora
500 ml bulionu drobiowego lub rosołu
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
śmietana 18% do podania
Jak ugotować zupę ze świeżych pomidorów?
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój marchewkę. Do garnka z grubym dnem włóż masło, wlej oliwę i zeszklij na nich cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Do garnka dodaj marchewkę, suszony i świeży tymianek i duś chwilę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pomidory, wsyp łyżeczkę cukru i smaż około 15 minut.
Wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 15 minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z kleksem śmietany. Wskazówka: Jeśli wolisz nieco rzadszą pomidorówkę, dodaj do pomidorów więcej bulionu. Taką zupę możesz podać z makaronem lub ryżem.
Ugotuj również pyszną zupę krem z soczewicy i pomidorów. Jesienią polecam również rozgrzewającą zupę z dyni z dodatkiem przyprawy curry, smakuje obłędnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
Źródło: przyslijprzepis