Smakosze.pl

canva/Josef Mohyla

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

3 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad.

Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem.

Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.

Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Składniki:
  • 1,5 kg soczystych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • szczypta suszonego tymianku

  • cukier do smaku

  • 2 marchewki

  • kawałek pora

  • 500 ml bulionu drobiowego lub rosołu

  • łyżka masła

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do podania

Jak ugotować zupę ze świeżych pomidorów?

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i cebulę, pokrój marchewkę. Do garnka z grubym dnem włóż masło, wlej oliwę i zeszklij na nich cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka dodaj marchewkę, suszony i świeży tymianek i duś chwilę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pomidory, wsyp łyżeczkę cukru i smaż około 15 minut.

Wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 15 minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z kleksem śmietany. Wskazówka: Jeśli wolisz nieco rzadszą pomidorówkę, dodaj do pomidorów więcej bulionu. Taką zupę możesz podać z makaronem lub ryżem.

Ugotuj również pyszną zupę krem z soczewicy i pomidorów. Jesienią polecam również rozgrzewającą zupę z dyni z dodatkiem przyprawy curry, smakuje obłędnie.

Pomidory
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >

Przepisy

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >