Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować
Upiekłaś szarlotkę i zostały Ci obierki z jabłek? Nigdy ich nie wyrzucaj. Są nie tylko pełne smaku i aromatu, ale też wartościowych składników. Mało kto wie, że z jabłkowych obierek zrobimy nie tylko ocet, ale też kompot czy dodatek do herbaty. Poznaj też inne zastosowanie obierzyn z jabłek.
Zero waste jest coraz bardziej popularnym nurtem kulinarnym, który promuje wykorzystywanie w całości produktów spożywczych, aby nic w kuchni się nie zmarnowało. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też wykorzystuję nawet obierki z jabłek, innych owoców i warzyw.
O ile z obierek po warzywach można ugotować domowy bulion, który będzie doskonałą bazą do zup i sosów, tak wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierek z jabłek i innych owoców. Mamy naprawdę wiele możliwości na wykorzystanie tej niezwykle cennej części owoców. Wszak w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Obierki po owocach najlepiej wysuszyć i wykorzystać je do herbaty.
Obierki z jabłek i gniazda nasienne wykorzystujemy głównie do przygotowania domowego octu jabłkowego. Ocet zrobiony samodzielnie z resztek soczystych i zdrowych jabłek jest świetnym dodatkiem do wielu dań głównych i sosów. Na tym jednak nie koniec. Obierki z jabłek możemy wysuszyć i dodać do herbaty. Mogą też być pyszną przekąską czy dodatkiem do kompotu.
Chipsy cynamonowe i aromatyczne, suszone skórki do herbaty
Chipsy cynamonowe przygotujemy naprawdę szybko. Obierki obtaczamy w cynamonie i odrobinie oleju rzepakowego. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 15 minut.
Obierki z jabłek wykorzystamy również do przygotowania suszonych skórek do herbaty. Obierki możemy wysuszyć na kaloryferze lub w nagrzanym do 55 st. C piekarniku. Będą pysznym dodatkiem do zimowej herbaty.
Kompot z obierek z jabłek, czyli pyszny, domowy napój do obiadu
Z obierek przygotujemy również domowy kompot, który będzie pasował do każdego obiadu. Obierki przełóżmy do garnka, dodajmy kilka owoców, np. gruszek, śliwek, zalejmy wodą i ugotujmy.
Kompot możemy posłodzić cukrem, słodzikiem, a nawet resztką domowego dżemu, który dodatkowo podbije smak napoju. Obierki z jabłek możemy wykorzystać więc na kilka ciekawych i smacznych sposobów.
Dowiedz się również, co zrobić z obierek po ogórkach i obierek po pieczarkach, nic w kuchni się nie zmarnuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: organiczamsie