Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
Jaki składnik zwykle dodajesz do racuchów? Większość osób sięga po jabłka, my jednak zrobimy dziś pieguski, czyli racuchy z makiem. Są puszyste i delikatne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Racuchy przygotujemy błyskawicznie, będą idealne na podwieczorek czy kolację.
Racuchy da się zrobić na wiele sposób. Możemy przygotować je klasycznie z jabłkami, na drożdżach, dodać ulubione owoce i bakalie. Mało kto zna jednak racuchy z makiem mielonym, który dodaje im niepowtarzalnego smaku.
Racuchy z makiem przygotujemy na jogurcie naturalnym. Koniecznie dodajmy również cukier waniliowy, który doda aromatu. Masę na racuchy robimy oczywiście z mąki, jajek i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia.
Racuchy z makiem podajemy z cukrem pudrem, śmietaną lub domowymi przetworami. Gorąco polecam domowe dżemy, konfitury i powidła. Gruszka, śliwka, pigwa, a nawet dynia będzie rewelacyjnie łączyć się ze słodkimi placuszkami z dodatkiem maku.
Przepis na racuchy z makiem na jogurcie naturalnym
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mielonego maku
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Jak zrobić obłędne racuchy z makiem? Słodki posiłek zrobisz w kilka minut
Do miski wsyp mąkę, cukier, mak, wbij jajka. Dodaj szczyptę soli, jogurt i całość mieszaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Racuchy wykładaj partiami na rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę, na złoty kolor.
Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj posypane cukrem pudrem. Polecam również domowe powidła ze śliwek lub dżem z gruszek. Do racuchów pasują idealnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
Źródło: Henia Foks na YouTube