Smakosze.pl
Zamiast jabłek wsyp inny uwielbiany składnik. Racuchy wyjdą smaczne jak nigdy

canva/Dar1930

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

3 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jaki składnik zwykle dodajesz do racuchów? Większość osób sięga po jabłka, my jednak zrobimy dziś pieguski, czyli racuchy z makiem. Są puszyste i delikatne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Racuchy przygotujemy błyskawicznie, będą idealne na podwieczorek czy kolację.

Racuchy da się zrobić na wiele sposób. Możemy przygotować je klasycznie z jabłkami, na drożdżach, dodać ulubione owoce i bakalie. Mało kto zna jednak racuchy z makiem mielonym, który dodaje im niepowtarzalnego smaku.

obierki z jabłek

Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować

CZYTAJ DALEJ

Racuchy z makiem przygotujemy na jogurcie naturalnym. Koniecznie dodajmy również cukier waniliowy, który doda aromatu. Masę na racuchy robimy oczywiście z mąki, jajek i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia.

Racuchy z makiem podajemy z cukrem pudrem, śmietaną lub domowymi przetworami. Gorąco polecam domowe dżemy, konfitury i powidła. Gruszka, śliwka, pigwa, a nawet dynia będzie rewelacyjnie łączyć się ze słodkimi placuszkami z dodatkiem maku.

Przepis na racuchy z makiem na jogurcie naturalnym

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżki mielonego maku

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak zrobić obłędne racuchy z makiem? Słodki posiłek zrobisz w kilka minut

Do miski wsyp mąkę, cukier, mak, wbij jajka. Dodaj szczyptę soli, jogurt i całość mieszaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Racuchy wykładaj partiami na rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę, na złoty kolor.

Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj posypane cukrem pudrem. Polecam również domowe powidła ze śliwek lub dżem z gruszek. Do racuchów pasują idealnie.

Mak do racuchów

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Henia Foks na YouTube

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >