Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.10.2022 11:55

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Zamiast jabłek wsyp inny uwielbiany składnik. Racuchy wyjdą smaczne jak nigdy
canva/Dar1930

Jaki składnik zwykle dodajesz do racuchów? Większość osób sięga po jabłka, my jednak zrobimy dziś pieguski, czyli racuchy z makiem. Są puszyste i delikatne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Racuchy przygotujemy błyskawicznie, będą idealne na podwieczorek czy kolację.

Racuchy da się zrobić na wiele sposób. Możemy przygotować je klasycznie z jabłkami, na drożdżach, dodać ulubione owoce i bakalie. Mało kto zna jednak racuchy z makiem mielonym, który dodaje im niepowtarzalnego smaku.

Racuchy z makiem przygotujemy na jogurcie naturalnym. Koniecznie dodajmy również cukier waniliowy, który doda aromatu. Masę na racuchy robimy oczywiście z mąki, jajek i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia.

Racuchy z makiem podajemy z cukrem pudrem, śmietaną lub domowymi przetworami. Gorąco polecam domowe dżemy, konfitury i powidła. Gruszka, śliwka, pigwa, a nawet dynia będzie rewelacyjnie łączyć się ze słodkimi placuszkami z dodatkiem maku.

Przepis na racuchy z makiem na jogurcie naturalnym

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżki mielonego maku

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Jak zrobić obłędne racuchy z makiem? Słodki posiłek zrobisz w kilka minut

Do miski wsyp mąkę, cukier, mak, wbij jajka. Dodaj szczyptę soli, jogurt i całość mieszaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Racuchy wykładaj partiami na rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę, na złoty kolor.

Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj posypane cukrem pudrem. Polecam również domowe powidła ze śliwek lub dżem z gruszek. Do racuchów pasują idealnie.

Mak do racuchów
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Henia Foks na YouTube