Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokroił indyka i pokazał najlepszy patent na panierkę. Tych kotletów trzeba spróbować
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokroił indyka i pokazał najlepszy patent na panierkę. Tych kotletów trzeba spróbować

3 maja 2024

Sposób Tomasz Strzelczyka na indyka zachwyci niejednego smakosza. Znany kucharz kroi mięso i przyrządza panierkę z produktu, który na pewno masz w swojej kuchni. Wychodzą kotlety z indyka, że palce lizać.

Kotlety z indyka w wyśmienitej panierce na majowy obiad

Jadasz indyka ? Warto sięgać po to mięso, bo jest zdrowe i niskokaloryczne. Jak przyrządzić indyka? Dobrze skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka. Kroi on mięso i przyrządza panierkę… z ziemniaków. Te niecodzienne, ale pyszne kotlety z indyka sprawdzą się podczas majowego obiadu.

Zrobisz je w prosty sposób, który poleca Tomasz Strzelczyk. Zaledwie kilka składników i wkrótce znakomite kotlety z indyka będą gotowe. Przepis znanego kucharza znajdziesz na jego kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kotlety z indyka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa

Jak przyrządzić kotlety z indyka z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie kotletów z indyka zacznij od wycięcia dość cienkich plastrów z mięsa. Rozbij je na kotlety i posyp solą i pieprzem z dwóch stron. Teraz zajmij się przygotowaniem panierki . Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dołóż starty czosnek, wbij jajko i wlej odrobinę mleka.

Do składników dodaj posiekany koperek i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dosyp jeszcze mąkę pszenną i znów wymieszaj. Następnie plastry indyka włóż do miski z panierką. Dokładnie obtocz w niej mięso. Na patelni rozgrzej olej a mięso w ziemniaczanej panierce obtocz jeszcze w bułce tartej. Smaż z dwóch stron na rumiany kolor.

Kotlety z indyka zaskakują smakiem panierki

Kotlety z indyka po usmażeniu warto posypać posiekanym koperkiem. Wychodzą mięciutkie, soczyste, a ziemniaczana panierka dopełnia smaku . Takie danie zjesz z przyjemnością podczas majowego obiadu. Kotlety z indyka są zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu.

Kotlety z indyka w wydaniu Tomasza Strzelczyka zrobisz szybko i zjesz ze smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ser z zaledwie 3 składników. Podpowiadaliśmy też, w jaki sposób najlepiej mrozić koperek.

kotlety z indyka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Gotowe placki kupuję w dyskoncie i w 10 minut mam danie dla niespodziewanych gości. W domu zawsze jest zapas
Biorę żółtka, ser, szparagi i robię taki wiosenny makaron, że znajomi wydzierają sobie przepis
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy