Smakosze.pl Przepisy Surówka francuska do każdego obiadu. Ogórek konserwowy gra pierwsze skrzypce
Canva.com /Joshua Resnick

Surówka francuska do każdego obiadu. Ogórek konserwowy gra pierwsze skrzypce

5 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka francuska jest idealnym dodatkiem do każdego obiadu, w którym potrzebne są intensywne smaki. Pierwsze skrzypce gra w niej ogórek konserwowy, który daje pyszne orzeźwienie i nieco kwaśności. Dopełnia go papryka oraz marchewka konserwowa. Niżej wyjawiamy szczegóły tego prostego przepisu.

Surówka francuska wypełniona jest po brzegi warzywami w occie, co spodoba się szczególnie fanom silnych smaków i aromatów. Marynowane w octowych zalewach warzywa świetnie się ze sobą komponują.

Dużą zaletą surówki jest sos złożony z octu balsamicznego, oliwy oraz licznych przypraw. Jeśli więc planujesz niedługo przygotować obiad dla całej rodziny, twoi najbliżsi nie zawiodą się, mogąc zjeść tak pyszny dodatek do posiłku.

Przepis na surówkę francuską

Składniki:

  • 2 ogórki konserwowe

  • 1 kawałek papryki w occie

  • pół małej marchewki konserwowej

  • 1 cebula

  • 2 pomidory

  • 3 łyżki oliwy

  • 1,5 łyżki octu balsamicznego

  • po pół łyżeczki słodkiej papryki, kminku, suszonego czosnku i pieprzu

  • sól

  • pęczek szczypiorku

Zacznij od odsączenia warzyw z zalewy. Ogórki i marchewkę pokrój w drobną kostkę, tak samo potraktuj również paprykę konserwową . Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w równie drobną kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skórki i pokrój na nieco większe kawałki. Umieść wszystkie pokrojone warzywa w jednej misce i dokładnie je wymieszaj.

Do osobnej miseczki wlej ocet balsamiczny, a następnie powolnym strumieniem i cały czas mieszając, wlej olej. Dodaj do sosu wszystkie przyprawy i zalej nim warzywa. Posyp surówkę szczypiorkiem świeżo siekanym i schowaj ją do lodówki na 30 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty i chrzanu.

Ogórki konserwowe

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy