Surówka francuska do każdego obiadu. Ogórek konserwowy gra pierwsze skrzypce
Surówka francuska jest idealnym dodatkiem do każdego obiadu, w którym potrzebne są intensywne smaki. Pierwsze skrzypce gra w niej ogórek konserwowy, który daje pyszne orzeźwienie i nieco kwaśności. Dopełnia go papryka oraz marchewka konserwowa. Niżej wyjawiamy szczegóły tego prostego przepisu.
Surówka francuska wypełniona jest po brzegi warzywami w occie, co spodoba się szczególnie fanom silnych smaków i aromatów. Marynowane w octowych zalewach warzywa świetnie się ze sobą komponują.
Dużą zaletą surówki jest sos złożony z octu balsamicznego, oliwy oraz licznych przypraw. Jeśli więc planujesz niedługo przygotować obiad dla całej rodziny, twoi najbliżsi nie zawiodą się, mogąc zjeść tak pyszny dodatek do posiłku.
Przepis na surówkę francuską
Składniki:
-
2 ogórki konserwowe
-
1 kawałek papryki w occie
-
pół małej marchewki konserwowej
-
1 cebula
-
2 pomidory
-
3 łyżki oliwy
-
1,5 łyżki octu balsamicznego
-
po pół łyżeczki słodkiej papryki, kminku, suszonego czosnku i pieprzu
-
sól
-
pęczek szczypiorku
Zacznij od odsączenia warzyw z zalewy. Ogórki i marchewkę pokrój w drobną kostkę, tak samo potraktuj również paprykę konserwową . Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w równie drobną kostkę.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skórki i pokrój na nieco większe kawałki. Umieść wszystkie pokrojone warzywa w jednej misce i dokładnie je wymieszaj.
Do osobnej miseczki wlej ocet balsamiczny, a następnie powolnym strumieniem i cały czas mieszając, wlej olej. Dodaj do sosu wszystkie przyprawy i zalej nim warzywa. Posyp surówkę szczypiorkiem świeżo siekanym i schowaj ją do lodówki na 30 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty i chrzanu.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
-
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
-
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: przyslijprzepis