Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.04.2022 18:23

Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie

Ewa Wachowicz, szynka
Pawel Wodzynski/East News, canva/GMVozd

Planujecie zrobić pieczyste na święta? Możecie przygotować wielkanocną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tego soczystego mięsa tkwi w wyjątkowej marynacie. Zawiera ona między innymi sok jabłkowy i cebulę i doskonale wydobywa smak szynki.

Jeśli chodzi o typowe, wielkanocne mięsa, to z pewnością należy do nich szynka. Odpowiednio przyprawiona, zamarynowana i upieczona potrafi smakować naprawdę doskonale. I co ważne, nie ma przy niej dużo pracy. Mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować.

Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

na marynatę:

  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

  • 1 łyżka sosu Worcester

  • 3 cebule

  • 3 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie szynki

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, włóż do pojemnika. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj oliwą. Natrzyj majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryj.

W misce wymieszaj sok jabłkowy i sos Worcester. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, ziarna ziela i listki laurowe. Marynatę wymieszaj, dodaj do mięsa.

Mięso przemieszaj z marynatą. Pojemnik przykryj i wstaw na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie szynkę wraz z marynatą przełóż do brytfanny. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C, a potem ok. 3 godziny w 120 st. C pod przykryciem.

Sprawdź, jak przygotować szynkę w marynacie z musztardy i chrzanu. Zobacz też, w jaki sposób przyrządzić domową szynkę.

marynowanie mięsa
marynowanie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/Yingko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram