Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Planujecie zrobić pieczyste na święta? Możecie przygotować wielkanocną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tego soczystego mięsa tkwi w wyjątkowej marynacie. Zawiera ona między innymi sok jabłkowy i cebulę i doskonale wydobywa smak szynki.
Jeśli chodzi o typowe, wielkanocne mięsa, to z pewnością należy do nich szynka. Odpowiednio przyprawiona, zamarynowana i upieczona potrafi smakować naprawdę doskonale. I co ważne, nie ma przy niej dużo pracy. Mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować.
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg surowej szynki wieprzowej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
majeranek
na marynatę:
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka sosu Worcester
3 cebule
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie szynki
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, włóż do pojemnika. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj oliwą. Natrzyj majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryj.
W misce wymieszaj sok jabłkowy i sos Worcester. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, ziarna ziela i listki laurowe. Marynatę wymieszaj, dodaj do mięsa.
Mięso przemieszaj z marynatą. Pojemnik przykryj i wstaw na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie szynkę wraz z marynatą przełóż do brytfanny. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C, a potem ok. 3 godziny w 120 st. C pod przykryciem.
Sprawdź, jak przygotować szynkę w marynacie z musztardy i chrzanu. Zobacz też, w jaki sposób przyrządzić domową szynkę.
Źródło zdjęcia: canva/Yingko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: ewawachowicz