Surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Prosty przepis na dodatek obiadowy
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to pyszny dodatek do obiadu. Surówka z dodatkiem jabłka i cebulki pasuje do każdego dania, niezależnie od tego, czy z mięsem, czy bez. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem.
Surówki z kapusty czerwonej są lekkie, świeże i bardzo uniwersalne, dzięki czemu podasz je do każdego obiadu i zawsze będą pasować. Do surówki z kapusty czerwonej z majonezem dodaj również jabłko i cebulkę, żeby wzmocnić smak dania.
Surówka świetnie łączy się z kopytkami z cebulką, pierogami, kluskami śląskimi, ziemniakami. Rolady wołowe, schab, karkówka, czy drób w jej towarzystwie smakują fenomenalnie. Surówkę z czerwonej kapusty wykorzystasz do burgerów lub podasz jako dodatek do zapieczonych z mięsem frytek, będzie pysznie.
Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na mocno czosnkową surówkę z czerwonej kapusty do obiadu, jest wyśmienita.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z majonezem
Składniki:
-
pół główki kapusty czerwonej
-
pół cebuli
-
jabłko
-
2 łyżki majonezu
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz
-
szczypta cukru
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Kapustę poszatkuj na małe kawałki. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulkę posiekaj drobno, oprósz cukrem i odstaw na chwilę. Do miski przełóż wszystkie przygotowane składniki, dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka Do surówki dodaj majonez, ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wstaw do lodówki na kilka minut, żeby surówka dobrze się schłodziła, smacznego.