Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia
Ziemniaki z wody są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. A wiecie co zrobić z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia? Najprościej przerobić je na inny, bardzo smaczny dodatek do mięs i sosów, a mianowicie na kluski. Oto babciny przepis na kopytka.
Kopytka swoją nazwę zawdzięczają kształtowi. Kroi się je bowiem na skos, dzięki czemu wyglądem przypominają końskie kopyta. Są proste w przygotowaniu i doskonale smakują, zwłaszcza podane z gulaszem. Jednak można je też serwować jako samodzielne danie, np. okraszone boczkiem i cebulą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia
Składniki:
ok. 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
sól
Przygotowanie kopytek
Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie osusz. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia przed wytłuczeniem podgrzej je np. w kuchence mikrofalowej.
Rozgniecione ziemniaki umieść na stolnicy, wystudź. Uformuj z nich stożek, zrób w nim wgłębienie, dodaj obie mąki oraz rozmieszane jajko. Szybko zagnieć jednolitą, ziemniaczaną masę.
Masę ziemniaczaną podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj dość wąski wałek podsypując ciasto mąką. Lekko go spłaszcz delikatnie dociskając do stolnicy. Wałek pokrój na skos na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej olej i łyżkę soli. Wrzuć ostrożnie kluski, zamieszaj, zmniejsz ogień. Kopytka gotuj, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze.
Kopytka podawaj jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza z sosem. Doskonale smakują też odsmażane, lekko przyrumienione. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchniaukrysiblogspot