Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.09.2021 02:00

Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

kopytka
canva/MichalLudwiczak

Ziemniaki z wody są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. A wiecie co zrobić z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia? Najprościej przerobić je na inny, bardzo smaczny dodatek do mięs i sosów, a mianowicie na kluski. Oto babciny przepis na kopytka.

Kopytka swoją nazwę zawdzięczają kształtowi. Kroi się je bowiem na skos, dzięki czemu wyglądem przypominają końskie kopyta. Są proste w przygotowaniu i doskonale smakują, zwłaszcza podane z gulaszem. Jednak można je też serwować jako samodzielne danie, np. okraszone boczkiem i cebulą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

Składniki:

  • ok. 1/2 kg  ugotowanych ziemniaków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • sól

Przygotowanie kopytek

Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie osusz. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia przed wytłuczeniem podgrzej je np. w kuchence mikrofalowej.

Rozgniecione ziemniaki umieść na stolnicy, wystudź. Uformuj z nich stożek, zrób w nim wgłębienie, dodaj obie mąki oraz rozmieszane jajko. Szybko zagnieć jednolitą, ziemniaczaną masę.

Masę ziemniaczaną podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj dość wąski wałek podsypując ciasto mąką. Lekko go spłaszcz delikatnie dociskając do stolnicy. Wałek pokrój na skos na kawałki o szerokości ok. 2 cm.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej olej i łyżkę soli. Wrzuć ostrożnie kluski, zamieszaj, zmniejsz ogień. Kopytka gotuj, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Kopytka podawaj jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza z sosem. Doskonale smakują też odsmażane, lekko przyrumienione. Smacznego!

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniaukrysiblogspot

Zapraszamy na nasz Instagram