Smakosze.pl
kopytka

canva/MichalLudwiczak

Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

15 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ziemniaki z wody są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. A wiecie co zrobić z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia? Najprościej przerobić je na inny, bardzo smaczny dodatek do mięs i sosów, a mianowicie na kluski. Oto babciny przepis na kopytka.

Kopytka swoją nazwę zawdzięczają kształtowi. Kroi się je bowiem na skos, dzięki czemu wyglądem przypominają końskie kopyta. Są proste w przygotowaniu i doskonale smakują, zwłaszcza podane z gulaszem. Jednak można je też serwować jako samodzielne danie, np. okraszone boczkiem i cebulą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babciny przepis na kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

Składniki:

  • ok. 1/2 kg  ugotowanych ziemniaków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • sól

Flaczki

Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kopytek

Ugotowane ziemniaki odcedź i dokładnie osusz. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia przed wytłuczeniem podgrzej je np. w kuchence mikrofalowej.

Rozgniecione ziemniaki umieść na stolnicy, wystudź. Uformuj z nich stożek, zrób w nim wgłębienie, dodaj obie mąki oraz rozmieszane jajko. Szybko zagnieć jednolitą, ziemniaczaną masę.

Masę ziemniaczaną podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj dość wąski wałek podsypując ciasto mąką. Lekko go spłaszcz delikatnie dociskając do stolnicy. Wałek pokrój na skos na kawałki o szerokości ok. 2 cm.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej olej i łyżkę soli. Wrzuć ostrożnie kluski, zamieszaj, zmniejsz ogień. Kopytka gotuj, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Kopytka podawaj jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza z sosem. Doskonale smakują też odsmażane, lekko przyrumienione. Smacznego!

tłuczone ziemniaki

tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniaukrysiblogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >