Chrupiąca, mocno czosnkowa surówka z czerwonej kapusty
Chrupiąca i pełna smaku. Taka właśnie będzie surówka, którą zaraz wspólnie przygotujemy. Możecie podać ją do obiadu, zjeść na przekąskę lub położyć na kanapce. Jest naprawdę pyszna. Poznajcie przepis na chrupiącą, mocno czosnkową surówkę z czerwonej kapusty.
Czerwona kapusta nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, jednak naprawdę warto po nią sięgnąć. Powodów jest kilka. Po pierwsze zawiera więcej składników odżywczych niż kapusta biała, po drugie ma apetyczny kolor, po trzecie jest doskonała w smaku.
Chrupiąca, mocno czosnkowa surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
pół niedużej główki czerwonej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 pęczek szczypiorku
ok. 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 ząbki czosnku
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie surówki
Kapustę czerwoną oczyść z wierzchnich liści. Drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
Rozdrobnione warzywa umieść w salaterce. Oprósz je solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Doda do jogurtu naturalnego, wymieszaj. Przygotowanym sosem polej warzywa, wymieszaj.
Wskazówka:
Surówka najsmaczniejsza jest mniej więcej po godzinie od jej przygotowania. Wtedy bowiem warzywa zdążą się dobrze przegryźć z sosem.
Po inne przepisy na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej siostry Anastazji, a także recepturę na kalafiorową surówkę coleslaw.
Źródło zdjęcia: canva/Mladenovic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakiuczucie.blogspot