Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiąca, mocno czosnkowa surówka z czerwonej kapusty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.02.2022 01:00

Chrupiąca, mocno czosnkowa surówka z czerwonej kapusty

surówka z czerwonej kapusty
canva/Mykola Lunov

Chrupiąca i pełna smaku. Taka właśnie będzie surówka, którą zaraz wspólnie przygotujemy. Możecie podać ją do obiadu, zjeść na przekąskę lub położyć na kanapce. Jest naprawdę pyszna. Poznajcie przepis na chrupiącą, mocno czosnkową surówkę z czerwonej kapusty.

Czerwona kapusta nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, jednak naprawdę warto po nią sięgnąć. Powodów jest kilka. Po pierwsze zawiera więcej składników odżywczych niż kapusta biała, po drugie ma apetyczny kolor, po trzecie jest doskonała w smaku.

Chrupiąca, mocno czosnkowa surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • pół niedużej główki czerwonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pęczek szczypiorku

  • ok. 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany

  • 2-3 ząbki czosnku

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie surówki

Kapustę czerwoną oczyść z wierzchnich liści. Drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione warzywa umieść w salaterce. Oprósz je solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Doda do jogurtu naturalnego, wymieszaj. Przygotowanym sosem polej warzywa, wymieszaj.

Wskazówka:

Surówka najsmaczniejsza jest mniej więcej po godzinie od jej przygotowania. Wtedy bowiem warzywa zdążą się dobrze przegryźć z sosem.

Po inne przepisy na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej siostry Anastazji, a także recepturę na kalafiorową surówkę coleslaw.

czerwona kapusta
czerwona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Mladenovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakiuczucie.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram