Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kapusty i marchewki do każdego obiadu mięsnego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.02.2022 01:00

Surówka z młodej kapusty i marchewki do każdego obiadu mięsnego

Surówka z młodej kapusty i marchewki
canva/Svetlana Monyakova

Surówka z młodej kapusty i marchewki do obiadu to lekki i smaczny dodatek do dań mięsnych, warzywnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i marchewki bez dodatku majonezu, czyli bombę witaminową na talerzu.

Surówka z młodej kapusty i marchewki to błyskawiczna surówka, którą zrobisz w dosłownie 10 minut. Surówka jest lekka, świeża i rewelacyjna w smaku, jest również bardzo uniwersalna- pasuje do każdego dania, np. do żeberek, pieczonego kurczaka, schabu i smażonych ryb.

Surówka to prawdziwa bomba witaminowa- kapusta, marchew i ogórek to przede wszystkim źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku. Świeży koperek natomiast działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.

Z młodej kapusty ugotujesz wiele smacznych dań- tu poznasz przepis na lekki kapuśniak z młodej kapusty, idealny w letnie, upalne dni. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bigos z młodej kapusty, wychodzi za każdym razem.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki

Składniki na 4 porcje:

  • mała główka młodej kapusty

  • duża marchew

  • duży ogórek zielony

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • pół białej cebuli

  • sól, pieprz

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i marchewki?

Kapustę poszatkuj, zetrzyj na tarce marchew i ogórka, posiekaj drobno cebulkę. Cebulę przełóż na talerzyk, oprósz cukrem, odstaw na kilka minut.

Młoda kapusta poszatkowana na desce

Źródło zdjęcia: canva/ires007 Kapustę, ogórka i marchewkę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, koperek, cebulkę z cukrem, wymieszaj. Całość dopraw solą i pierzem. Smacznego.