Surówka z młodej kapusty i marchewki do każdego obiadu mięsnego
Surówka z młodej kapusty i marchewki do obiadu to lekki i smaczny dodatek do dań mięsnych, warzywnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i marchewki bez dodatku majonezu, czyli bombę witaminową na talerzu.
Surówka z młodej kapusty i marchewki to błyskawiczna surówka, którą zrobisz w dosłownie 10 minut. Surówka jest lekka, świeża i rewelacyjna w smaku, jest również bardzo uniwersalna- pasuje do każdego dania, np. do żeberek, pieczonego kurczaka, schabu i smażonych ryb.
Surówka to prawdziwa bomba witaminowa- kapusta, marchew i ogórek to przede wszystkim źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku. Świeży koperek natomiast działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Z młodej kapusty ugotujesz wiele smacznych dań- tu poznasz przepis na lekki kapuśniak z młodej kapusty, idealny w letnie, upalne dni. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bigos z młodej kapusty, wychodzi za każdym razem.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki
Składniki na 4 porcje:
mała główka młodej kapusty
duża marchew
duży ogórek zielony
2 łyżki posiekanego koperku
pół białej cebuli
sól, pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i marchewki?
Kapustę poszatkuj, zetrzyj na tarce marchew i ogórka, posiekaj drobno cebulkę. Cebulę przełóż na talerzyk, oprósz cukrem, odstaw na kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/ires007 Kapustę, ogórka i marchewkę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, koperek, cebulkę z cukrem, wymieszaj. Całość dopraw solą i pierzem. Smacznego.