Smakosze.pl
Kapuśniak w przepysznej odsłonie

Canva / Mariha-kitchen

Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kapuśniak z młodej kapusty jest jednym z tych dań, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Specjał charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Domownicy momentalnie go spałaszują.

Wyśmienity kapuśniak jest jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają tę zupę z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej wykorzystać w niej młodą kapustę.

Smakowity kapuśniak z młodej kapusty

Nie da się ukryć, że kapuśniak sam w sobie jest znakomitą propozycją obiadową. Jakiś czas temu prezentowaliśmy tradycyjną recepturę na zupę, w której króluje kapusta. Tym razem postawimy na przepis z dodatkiem młodych warzyw.

Kapuśniak z młodej kapusty jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

  • pół główki młodej kapusty

  • 350 g młodych ziemniaków

  • marchewka

  • 45 ml oleju roślinnego

  • cebula

  • 250 g kiełbasy wiejskiej

  • 90 ml białego wina

  • 1,5 l bulionu

  • 3 g kminku

  • 1 g cząbru

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pęczek koperku

  • 30 g mąki

Placki z kiszonej kapusty

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kapuśniak z dodatkiem młodych warzyw

Na początku kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Ziemniaki szorujemy i kroimy w niewielką kostkę. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.

Do cebuli dodajemy również kiełbasę. Oczywiście wcześniej musimy ją pokroić. Całość wzbogacamy o kapustę, ziemniaki oraz marchewkę. Po kilkunastu minutach dodajemy białe wino. Składniki zalewamy bulionem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tę bazę pod zupy.

W garnku umieszczamy przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Mąkę podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy olej i mieszamy.

Mąkę z olejem wzbogacamy o niepełną szklankę zupy. Całość energicznie rozrabiamy, by pozbyć się wszelkich grudek. Gotową mieszankę dodajemy do garnka z zupą. Specjał podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Na koniec kapuśniak doprawiamy posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >