Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty jest jednym z tych dań, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Specjał charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Domownicy momentalnie go spałaszują.
Wyśmienity kapuśniak jest jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają tę zupę z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej wykorzystać w niej młodą kapustę.
Smakowity kapuśniak z młodej kapusty
Nie da się ukryć, że kapuśniak sam w sobie jest znakomitą propozycją obiadową. Jakiś czas temu prezentowaliśmy tradycyjną recepturę na zupę, w której króluje kapusta. Tym razem postawimy na przepis z dodatkiem młodych warzyw.
Kapuśniak z młodej kapusty jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
pół główki młodej kapusty
350 g młodych ziemniaków
marchewka
45 ml oleju roślinnego
cebula
250 g kiełbasy wiejskiej
90 ml białego wina
1,5 l bulionu
3 g kminku
1 g cząbru
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek koperku
30 g mąki
Niezawodny przepis na kapuśniak z dodatkiem młodych warzyw
Na początku kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Ziemniaki szorujemy i kroimy w niewielką kostkę. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy również kiełbasę. Oczywiście wcześniej musimy ją pokroić. Całość wzbogacamy o kapustę, ziemniaki oraz marchewkę. Po kilkunastu minutach dodajemy białe wino. Składniki zalewamy bulionem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tę bazę pod zupy.
W garnku umieszczamy przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Mąkę podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy olej i mieszamy.
Mąkę z olejem wzbogacamy o niepełną szklankę zupy. Całość energicznie rozrabiamy, by pozbyć się wszelkich grudek. Gotową mieszankę dodajemy do garnka z zupą. Specjał podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Na koniec kapuśniak doprawiamy posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: