Smakosze.pl Przepisy Świąteczne gołąbki z ryżem i grzybami
canva/arfo, Getty Images

Świąteczne gołąbki z ryżem i grzybami

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Świąteczna wersja nie zawiera oczywiście grama mięsa - zamiast niego do farszu dodaje się suszone grzyby. Dzięki nim danie nabiera intensywnego i wielowymiarowego smaku. Dzisiaj pokazujemy, jak wykonać je krok po kroku.

Gołąbki świąteczne z oczywistych względów nie mają w sobie żadnego mięsa, jednak bez smaku umami całe danie nie może się udać. Na szczęście w suszonych grzybach umami jest bardzo skoncentrowane, więc nie trzeba się obawiać, że gołąbki będą mdłe lub niesmaczne.

Ich przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od klasycznej wersji, choć sos wcale nie jest pomidorowy. Jego bazą jest kwaśna śmietana, która doskonale transportuje smaki oraz nawilża gołąbki. Półmisek na wigilijnym stole z taką zawartością przykuje uwagę każdego smakosza.

Przepis na świąteczne gołąbki

Składniki:

  • 70 g suszonych grzybów

  • pół kilograma ryżu

  • 2 cebule

  • pół kostki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 350 ml śmietany 18%

  • kapusta biała

  • świeża natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Grzyby zalej dzień wcześniej wodą, następnie zagotuj je, aż staną się miękkie. Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce masła, aż stanie się złocista. Grzyby zmiel w maszynce do mięsa.

Do miski wrzuć zmielone grzyby, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną świeżą natkę pietruszki, ryż, sól oraz pieprz i dokładnie całość wymieszaj. Z kapusty wytnij głąba i wyparz ją we wrzątku, aż liście zaczną z niej odchodzić z łatwością.

Do każdego liścia włóż porcje farszu i zawiń je. Na dnie naczynia żaroodpornego umieść kilka brzydkich liści i połóż na nich zawinięte gołąbki. Zalej je śmietaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość przez około 50 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne uszka do barszczu czerwonego od Magdy Gessler. Ten tekst zdradza przepis na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/hipokrat, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy