Świąteczne gołąbki z ziemniakami i grzybami
W polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia króluje 12 tradycyjnych potraw - dla urozmaicenia menu polecamy przygotować wigilijne gołąbki. Zamiast mięsa w ich farszu znajdują się ziemniaki oraz grzyby i nie są zapiekane w sosie pomidorowym, lecz śmietanowym. Takie gołąbki mają delikatną strukturę, a przy okazji intensywny smak.
Klasycznie gołąbki sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, jednak tradycja wigilijnego postu zobowiązuje nas, do zrezygnowania z tego luksusu. Ziemniaczany farsz spisuje się mimo to wzorowo i z pewnością nikt nie będzie tęsknił do innych gołąbków.
Aby potrawa miała intensywny smak, pamiętaj o odpowiednim podsmażeniu cebuli. Rób to na niewielkim ogniu tak, aby cebula ładnie się skarmelizowała, lecz nie przypaliła. Spalone warzywo ma bardzo gorzki smak, który zrujnuje gołąbki.
Przepis na gołąbki z ziemniakami i grzybami
Składniki:
-
1 kapusta
-
3 kg ziemniaków
-
500 g kaszy gryczanej
-
2 cebule
-
kilka suszonych grzybów
-
500 ml śmietany
-
pół kostki masła
Zacznij od sparzenia kapusty. Na początku wykrój z niej głąb, zanurz główkę w garnku z wrzątkiem i odrywaj po kolei te liście, które odchodzą. Odkładaj je na bok. 1 kilogram ziemniaków umyj, obierz i ugotuj do miękkości.
Resztę kartofli obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z soku. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Grzyby namocz, odcedź, posiekaj i podsmaż z cebulą. W misce połącz ziemniaki, ugotowaną kaszę, cebulę, grzyby, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz.
Na każdy liść kapusty nakładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalej je śmietaną, dodaj masło i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/GI15702993, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy