Smakosze.pl Przepisy Świąteczne gołąbki z ziemniakami i grzybami
canva/Klymovych, Getty Images

Świąteczne gołąbki z ziemniakami i grzybami

24 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

W polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia króluje 12 tradycyjnych potraw - dla urozmaicenia menu polecamy przygotować wigilijne gołąbki. Zamiast mięsa w ich farszu znajdują się ziemniaki oraz grzyby i nie są zapiekane w sosie pomidorowym, lecz śmietanowym. Takie gołąbki mają delikatną strukturę, a przy okazji intensywny smak.

Klasycznie gołąbki sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, jednak tradycja wigilijnego postu zobowiązuje nas, do zrezygnowania z tego luksusu. Ziemniaczany farsz spisuje się mimo to wzorowo i z pewnością nikt nie będzie tęsknił do innych gołąbków.

Aby potrawa miała intensywny smak, pamiętaj o odpowiednim podsmażeniu cebuli. Rób to na niewielkim ogniu tak, aby cebula ładnie się skarmelizowała, lecz nie przypaliła. Spalone warzywo ma bardzo gorzki smak, który zrujnuje gołąbki.

Przepis na gołąbki z ziemniakami i grzybami

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 3 kg ziemniaków

  • 500 g kaszy gryczanej

  • 2 cebule

  • kilka suszonych grzybów

  • 500 ml śmietany

  • pół kostki masła

Zacznij od sparzenia kapusty. Na początku wykrój z niej głąb, zanurz główkę w garnku z wrzątkiem i odrywaj po kolei te liście, które odchodzą. Odkładaj je na bok. 1 kilogram ziemniaków umyj, obierz i ugotuj do miękkości.

Resztę kartofli obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z soku. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Grzyby namocz, odcedź, posiekaj i podsmaż z cebulą. W misce połącz ziemniaki, ugotowaną kaszę, cebulę, grzyby, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz.

Na każdy liść kapusty nakładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalej je śmietaną, dodaj masło i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/GI15702993, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy