Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych 12 potraw, które goszczą na wigilijnym stole. Wielu z nas nie przepada za tym specjałem. Z przepisu Magdy Gessler — bez wędzonych śliwek — wyjdzie wam doskonały. Koniecznie dajcie mu drugą szansę.
Suszone owoce są bardzo pożywne. Zawierają sporo błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Warto z nich więc sporządzić smaczny i goszczący od lat na wielu polskich stołach napój. Dodatek przypraw korzennych wspaniale podkreśli słodycz owoców.
Jak pozbyć się z kuchni zapachu smażonej ryby?
CZYTAJ DALEJPrzepis na pyszny kompot z suszu Magdy Gessler
Składniki:
po 100 g suszonych jabłek, śliwek i gruszek
2 łyżki miodu
5 goździków
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Suszone owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy miód, goździki i laskę cynamonu.
Całość podgrzewamy przez kolejne 15 minut. W międzyczasie myjemy pomarańczę i kroimy ją na plastry. Wrzucamy je do kompotu, a następnie przelewamy go do dzbanka.
Gdy napój będzie letni, wstawiamy go do lodówki. Przed podaniem możemy dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało słodki.
Słodkie specjały Magdy Gessler również sprawdzą się na świątecznym stole. Skuście się na klasyczny makowiec czy ciasto z owocami, a goście prędko poproszą o dokładkę.
Kompot z suszu jest pyszny, jeśli użyjemy dobrych suszonych owoców
Źródło zdjęcia: canva/ratmaner
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy