Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler

Zaskakujący przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler

Kompot z suszu Magdy Gessler
canva/YelenaYemchuk; Piotr Molecki/East News

Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych 12 potraw, które goszczą na wigilijnym stole. Wielu z nas nie przepada za tym specjałem. Z przepisu Magdy Gessler — bez wędzonych śliwek — wyjdzie wam doskonały. Koniecznie dajcie mu drugą szansę.

Suszone owoce są bardzo pożywne. Zawierają sporo błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Warto z nich więc sporządzić smaczny i goszczący od lat na wielu polskich stołach napój. Dodatek przypraw korzennych wspaniale podkreśli słodycz owoców.

Przepis na pyszny kompot z suszu Magdy Gessler

Składniki:

  • po 100 g suszonych jabłek, śliwek i gruszek

  • 2 łyżki miodu

  • 5 goździków

  • 1 pomarańcza

  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

Suszone owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy miód, goździki i laskę cynamonu.

Całość podgrzewamy przez kolejne 15 minut. W międzyczasie myjemy pomarańczę i kroimy ją na plastry. Wrzucamy je do kompotu, a następnie przelewamy go do dzbanka.

Gdy napój będzie letni, wstawiamy go do lodówki. Przed podaniem możemy dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało słodki.

Słodkie specjały Magdy Gessler również sprawdzą się na świątecznym stole. Skuście się na klasyczny makowiec czy ciasto z owocami, a goście prędko poproszą o dokładkę.

Suszone owoce
Kompot z suszu jest pyszny, jeśli użyjemy dobrych suszonych owoców

Źródło zdjęcia: canva/ratmaner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram