Smakosze.pl
Kompot z suszu Magdy Gessler

canva/YelenaYemchuk; Piotr Molecki/East News

Zaskakujący przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler

30 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych 12 potraw, które goszczą na wigilijnym stole. Wielu z nas nie przepada za tym specjałem. Z przepisu Magdy Gessler — bez wędzonych śliwek — wyjdzie wam doskonały. Koniecznie dajcie mu drugą szansę.

Suszone owoce są bardzo pożywne. Zawierają sporo błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Warto z nich więc sporządzić smaczny i goszczący od lat na wielu polskich stołach napój. Dodatek przypraw korzennych wspaniale podkreśli słodycz owoców.

Smażona ryba na patelni

Jak pozbyć się z kuchni zapachu smażonej ryby?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszny kompot z suszu Magdy Gessler

Składniki:

  • po 100 g suszonych jabłek, śliwek i gruszek

  • 2 łyżki miodu

  • 5 goździków

  • 1 pomarańcza

  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

Suszone owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy miód, goździki i laskę cynamonu.

Całość podgrzewamy przez kolejne 15 minut. W międzyczasie myjemy pomarańczę i kroimy ją na plastry. Wrzucamy je do kompotu, a następnie przelewamy go do dzbanka.

Gdy napój będzie letni, wstawiamy go do lodówki. Przed podaniem możemy dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało słodki.

Słodkie specjały Magdy Gessler również sprawdzą się na świątecznym stole. Skuście się na klasyczny makowiec czy ciasto z owocami, a goście prędko poproszą o dokładkę.

Suszone owoce

Kompot z suszu jest pyszny, jeśli użyjemy dobrych suszonych owoców

Źródło zdjęcia: canva/ratmaner

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >