Sycąca, rozgrzewająca kiełbasa z piekarnika w towarzystwie ziemniaków
Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór.
Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie.
Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.
Sycąca, rozgrzewająca kiełbasa z piekarnika w towarzystwie ziemniaków
Składniki:
-
8-10 ziemniaków
-
8 cienkich, białych kiełbasek lub 4 grube
-
4 ząbki czosnku
-
olej
-
tymianek
-
rozmaryn
-
sól, pieprz
-
2 listki laurowe
-
4 cebule
-
1 czerwona papryka
Przygotowanie kiełbasy pieczonej z ziemniakami
Ziemniaki obierz, opłucz. Każdy pokrój w ćwiartki, a jeśli są duże w sporą kostkę. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Odcedź wodę, przełóż do żaroodpornego naczynia.
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę. Wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju. Ziemniaki oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Polej olejem z czosnkiem, wymieszaj.
Kiełbasę ponakłuwaj widelcem, by nie pękła w czasie pieczenia. Ułóż ją na ziemniakach. Obłóż pokrojoną w cząstki cebulą i kawałkami papryki.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Kiełbasę z ziemniakami piecz ok. 45 minut, aż ładnie się zrumienią.
Jeśli szukasz innych przepisów na dania z kiełbasą, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na zapiekankę makaronową z kiełbasą , a także na gulasz z kiełbasą .
Źródło zdjęcia: canva/constantinopris
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: tapenada