Sałatka jarzynowa inaczej? Dlaczego nie! Chociaż nie brakuje głosów, że najlepiej smakuje klasyczna wersja kultowego dania, to warto od czasu do czasu pokusić się również o kulinarne eksperymenty. Z pomocą przychodzi sama siostra Anastazja, która w jednej ze swoich bestsellerowych książek podała rewelacyjny przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem żółtego sera. Zaskoczeniem może być brak takich składników potrawy jak m.in. groszek, majonez i ugotowana marchewka.
Sałatka jarzynowa zdecydowanie należy do tych potraw, które podajemy z okazji wyjątkowych uroczystości takie jak najważniejsze święta, czy rodzinne rocznice i jubileusze. W okresie karnawału zachęcamy Was jednak do lekkiej zmiany klasycznego przepisu.
Dlaczego warto dodać miód do bigosu?
CZYTAJ DALEJWarto skorzystać z przepisu siostry Anastazji, która proponuje podejść do znanej potrawy w nieco inny sposób. Na pierwszy rzut oka uwagę przykuwa zupełny brak majonezu, gotowanych warzyw i groszku. Za to możemy cieszyć się smakiem żółtego sera i papryki. Co sądzicie o takim połączeniu? Poniżej zostawiamy Was z tym nietypowym przepisem.
Sałatka jarzynowa w nowej wersji wg. przepisu siostry Anastazji
Lista składników:
pół kilograma ziemniaków
3 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
20 dag żółtego sera
3 jajka na twardo
4 łyżki oleju
cytryna
natka pietruszki
sól
Sposób wykonania:
Na początek dokładnie wyszoruj ziemniaki w łupinach i ugotuj. Następnie obierz bulwy i pokrój w kostkę.
Ugotuj jajka na twardo i również pokrój w kostkę, a paprykę i żółty ser pokrój w paski. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dopraw je solą do smaku i dodaj do nich kukurydzę z puszki, olej i sok z cytryny. Przygotowaną sałatkę jarzynową odstaw na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a wierzch potrawy udekoruj natką pietruszki.
Jeśli jednak wolisz tradycyjną wersję sałatki jarzynowej polecamy Ci ten przepis. Patent na to danie w lżejszej wersji znajdziesz w tym artykule.
sałatka jarzynowa
źródło: canva/fpwing
Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Slajd 1 z 6
Słynne kartacze z Podlasia
Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło:Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji Wyd. WAM