Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakie korzyści daje jedzenie makreli?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:44

Jakie korzyści daje jedzenie makreli?

makrela
canva/DanSamoila

Ryby należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Najwartościowsze są tłuste ryby morskie i właśnie do takich należy makrela. W naszych sklepach bez problemu można kupić ją wędzoną, rzadziej świeżą. A jakie korzyści daje nam jedzenie makreli? Jest ich naprawdę dużo.

Ryby goszczą na naszych stołach znacznie rzadziej niż mięso. A to błąd, bo są od mięsa zdrowsze i wartościowsze. Ryby mogą stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety. Świetnie nadają się do pieczenia i smażenia i w takiej postaci można je podać na obiad. Natomiast ryby wędzone, solone czy z puszki doskonale pasują na śniadanie, kolację czy przekąskę.

Jeśli chodzi o makrelę, jest ona u nas jedną z najłatwiej dostępnych ryb. Choć poławiana jest w Morzu Północnym i Morzu Czarnym, bez problemu można ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Zwykle jest to makrela wędzona, choć można też czasami dostać świeżą.

Jakie korzyści daje jedzenie makreli?

Ryby uchodzą za jeden z najwartościowszych pokarmów. To dlatego, że zawierają pełnowartościowe białko, które jednocześnie jest łatwostrawne i łatwoprzyswajalne. Jednak prawdziwym skarbem pochodzącym z ryb są nienasycone kwasy tłuszczowe. Najwięcej zawierają ich tłuste ryby, do których należy właśnie makrela.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na układ krążenia, układ nerwowy i pracę mózgu. Poprawiają też metabolizm i wspierają wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wpływają też na podniesienie poziomu serotoniny we krwi, co poprawia nasze samopoczucie. Kwasy omega-3 i omega-6, które występują w makreli, zmniejszają też stany zapalne, korzystnie wpływają na wzrok i skórę.

Makrela zawiera też dużo soli mineralnych. Odznacza się wysoką zawartością selenu —pierwiastka, który ogranicza wpływ wolnych rodników na nasz organizm, a także wspomaga układ odpornościowy. Poza tym jedząc makrelę, dostarczycie też organizmowi dużo fosforu, potasu, magnezu, sodu, cynku, miedzi, żelaza i fluoru, a także wapnia i jodu.

Makreli nie brakuje też witaminy D, która dba o mocne kości i B12 — ważnej dla układu nerwowego i ukrwienia komórek.

Na co zwracać uwagę jedząc makrelę?

Makrela ma tę zaletę, że nie zawiera dużo ości. A nawet jeśli, to są one spore i dość łatwe do usunięcia. Jednak mimo wielu zalet tej ryby, trzeba ją jeść z umiarem. Zwłaszcza jeśli nie mamy pewności co do przebiegu jej wędzenia.

Zbyt długie wędzenie w zbyt wysokiej temperaturze, może bowiem prowadzić do powstania węglowodorów aromatycznych. Są one szkodliwe dla naszego zdrowia, ponieważ mogą sprzyjać rozwojowi nowotworów. Dlatego najlepiej jest kupować makrelę, która ma na opakowaniu symbol GMP, który oznacza, że wędzenie odbywało się zgodnie z normami.

Z wędzoną makrelą nie należy też przesadzać, ze względu na fakt, że zawiera sporo soli. Przed wędzeniem ryby są bowiem trzymane w solance. Sól z kolei zawiera sód, który obciąża nerki i podnosi ciśnieni krwi, a także sprzyja rozwojowi osteoporozy.

W wędzonej makreli jest też sporo puryn, które mogą odkładać się w stawach i prowadzić do artretyzmu. Dla alergików niebezpieczna może być też histamina, której ryby morskie zawierają dosyć dużo.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pyszną pastę z makreli i twarogu, a także na pastę z wędzonej makreli i orzechów włoskich.

sałatka z makrelą
sałatka z makrelą

Źródło zdjęcia: canva/haoliang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta Ryba