Sycąca zupa gulaszowa, której nie sposób się oprzeć - prosty przepis
Węgierska zupa gulaszowa
To właśnie pasterze z Węgier wymyślili zupę gulaszową, kiedyś przygotowywali ją na świeżym powietrzu nad paleniskiem. Dziś odeszło się już od tego sposobu i spokojnie możesz przygotować zupę gulaszową w domowym garnku na kuchence. Spróbuj tradycyjnego węgierskiego dania, a przekonasz się, że zaskoczy cię ono swoim smakiem i aromatem.
Zupa gulaszowa, a co do niej?
Składniki:- 250 g wieprzowiny np., łopatki- 250 g wołowiny np., łopatki- 5 dużych ziemniaków- duża cebula- marchewka- jedna, czerwona papryka- 2 ząbki czosnku- pół szklanki białego wina wytrawnego- około 2 litrów wody, lub bulionu- olej do smażenia- sól- pieprz- ostra papryka mielona- tymianek- pomidory z puszki 1 opakowanie- posiekana natka pietruszki- łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie zupy gulaszowej:
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę średniej wielkości.Do garnka w którym będziesz gotować zupę, wlej trochę oleju, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, zeszklij wszystko na złoty kolor.
Następnie do garnka dodaj mięso i wszystko razem przysmaż, dodaj wszystkie przyprawy, zamieszaj i dalej podsmażaj.Gdy mięso będzie już obsmażone, dodaj do garnka wino i zagotuj przez około 5 minut. Następnie wlej około 2 litrów wody, jeśli nie chcesz używać bulionu, możesz dodać na końcu gotowania kostkę rosołową.
Dodaj do wywaru pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem zamieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Paprykę, marchewkę oraz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotującej się zupy gulaszowej. Dopraw przyprawami do smaku.
Gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Podawaj w miseczka z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Dodatki do zupy gulaszowej
Jeśli lubisz pieczywo do zup to zdecydowanie sprawdzi się ono jako dodatek do zupy gulaszowej. Oprócz zwykłego pieczywa, możesz też podać zrobione z niego grzanki, zapiekane z serem w piekarniku.Dla fanów papryki informujemy, że można do zupy gulaszowej dodać jeszcze żółtą paprykę, albo papryczkę chilii, jeśli chce się mieć naprawdę ostre danie.Dodatkowo możemy dodać do zupy gulaszowej szklankę czerwonej soczewicy, która zagęści nam trochę zupę.
Zupa gulaszowa - idealna dla każdego
Jest to jedna z naprawdę bardziej sycących i aromatycznych zup. Połączenie kawałków mięsa z różnymi warzywami, a także odpowiednio dobrane przyprawy to strzał w 10, który zaproponowali nam Węgrzy. My uważamy, że taka zupka sprawdzi się najlepiej w chłodniejsze dni, ponieważ jest to bardzo rozgrzewające danie. Tak naprawdę w jednej zupie gulaszowej, mamy zawarte składniki na dwa dania, czyli zupę oraz drugie danie. Każdy łasuch będzie zadowolony.