Sycący makaron z serami
Nie da się ukryć, że makaron odgrywa bardzo ważną rolę w kulinariach. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Dodajemy go między innymi do zup i zapiekanek. Makaron łączymy również z sosami. Dziś postawimy na sycące danie o niecodziennych walorach smakowych.
Makaron w sosie pomidorowym z serami camembert
Potrawy, w których makaron gra główną rolę niejednokrotnie wywoływały zachwyt u domowników. Jakiś czas temu przedstawialiśmy wskazówki dotyczące jego gotowania . Z pewnością warto o nich pamiętać w trakcie przygotowywania poniższego przepisu.
Makaron z sosem pomidorowym jest kulinarną klasyką, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Już samo takie połączenie może przyprawić o wzmożoną produkcję śliny. Dodatek w postaci serów camembert sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej obłędne .
Serowo-pomidorowy sos razem z makaronem tworzy wyjątkową mieszankę, której bardzo ciężko się oprzeć. Potrawa jest niezwykle sycąca i dobrze sprawdza się jako posiłek podczas spotkań w gronie najbliższych . Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Makaron w tej wyjątkowej odsłonie nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z recepturą i wszystko powinno zakończyć się sukcesem . Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
-
500 g makaronu penne
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
5 serów camembert
-
5 ząbków czosnku
-
30 ml oliwy
-
świeża bazylia
-
suszone oregano
-
suszona bazylia
-
sól i pieprz
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Smakowity specjał, który podbije serca najbliższych
Najpierw ząbki czosnku siekamy lub wyciskamy. Odstawiamy je na kilka minut. Dzięki temu będą miały bardziej intensywny smak i aromat. Czosnek podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli, zalewamy go przecierem pomidorowym .
Sery camembert kroimy na cienkie plastry. Dodajemy je do gorącego sosu pomidorowego. Całość mieszamy tak, aby ser się rozpuścił . Wszystko wzbogacamy o przyprawy. Warto dać ich trochę więcej. Dzięki temu nasze danie będzie bardziej aromatyczne.
Sos podgrzewamy na niewielkim ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowanie. Warto nabyć trochę droższy. Będzie on znacznie lepszy od najtańszych produktów. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go tak, aby na dnie garnka pozostało trochę wody ze skrobią .
Makaron zalewamy sosem i wszystko mieszamy. Danie wzbogacamy o posiekaną świeżą bazylię. Najlepiej serwować na ciepło, jednak potrawa dobrze sprawdza się również na zimno. Warto wypróbować też przepis na faszerowane papryki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski