Solianka w przepysznej odsłonie
Wikipedia / Trzewik / CC BY-SA 4.0

Najlepszy przepis na słynną soliankę

Smakowita solianka uchodzi za kultową potrawę, która jest niezwykle sycąca. Zupa jest prosta w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Danie wywodzi się z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej.

Solianka przez wielu smakoszy jest wspominana z nostalgią. Dawniej jadało się ją o wiele częściej. Jednak współcześnie wciąż nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten wyjątkowy przysmak.

Solianka zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że solianka należy do grona potraw, które potrafią wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Smakołyk pochodzi z rejonów Ukrainy i Rosji, jednak w Polsce również był zyskał wielu wielbicieli.

Solianka może być przygotowana na wiele sposobów. Elementem obowiązkowym jest dodatek aromatycznych przypraw oraz śmietany. Dziś sięgniemy po przepis na zupę, która będzie obfitowała w przepyszne mięsa.

Pyszna solianka jest prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które przeważnie unikają kulinarnych aktywności, powinny poradzić sobie z tą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć długa i znajdziemy na niej same smakowite specjały.

Obłędna surówka z selera i ogórka kiszonegoObłędna surówka z selera i ogórka kiszonegoCzytaj dalej
  • 2,5 litra wody
  • 400 g wołowiny z kością
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 obrane pomidory
  • 6 ogórków kiszonych
  • 250 ml zalewy z ogórków kiszonych
  • 190 ml przecieru pomidorowego
  • pietruszka
  • pół selera
  • por
  • 30 g masła
  • oliwki
  • cytryna
  • sól
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • posiekana natka pietruszki
  • kwaśna śmietana

Solianka, obok której nie sposób przejść obojętnie

Najpierw mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wszystko wzbogacamy o przyprawy. Mieszankę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy mięso trochę zmięknie, wyławiamy je z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je z powrotem do garnka.

Solianka jest przepyszna

(Canva.com / maxsol7)

Do zupy dodajemy pietruszkę, marchewki, pokrojony w talarki por oraz seler. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy je na maśle razem z rozdrobnionymi pomidorami. Ogórki ścieramy na tarce i również dodajemy je do mieszanki z cebulą. Całość uzupełniamy przecierem pomidorowym i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do zupy.

Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę na plastry. Oba składniki podsmażamy i wrzucamy do garnka. Dodajemy także oliwki i plastry cytryny. Pod koniec gotowania zupy wzbogacamy ją o sok z kiszonych ogórków i posiekaną natkę pietruszki. Po 15 minutach solianka powinna być już gotowa. Podczas serwowania nie możemy zapomnieć o dodatku kwaśnej śmietany.

Solianka bez mięsa?

Solianka może być również przygotowana w bezmięsnej odsłonie. Wówczas najpierw przygotowujemy bulion warzywny. Natomiast mięsne składniki zastępujemy grzybami, wędzonym tofu, roślinnymi kiełbaskami oraz papryką wędzoną w proszku.

Bezmięsna solianka z pewnością zaskoczy domowników, a oprócz tego będzie znacznie zdrowsza. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wegańską odmianę żurku. Warto też sięgnąć po zupę pomidorową, w której także nie ma mięsa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Wikipedia; Prześlij Przepis; Miejscy Roślinożercy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł