Smakosze.pl Przepisy Sycący makaron z warzywami Marioli Bojarskiej - Ferenc. Prosto i smacznie
Canva / amareto ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Sycący makaron z warzywami Marioli Bojarskiej - Ferenc. Prosto i smacznie

11 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mariola Bojarska- Ferenc od lat inspiruje swoimi zdrowymi, a przy tym pysznymi pomysłami na posiłek. Tym razem podzieliła się sposobem na pożywny jesienny obiad. Jej bogaty w warzywne dodatki makaron otoczony aksamitnym sosem skusi niejednego amatora dobrego jedzenia. Ten smak wprost zachwyca.

Makaron popularnej trenerki, dzięki dużej zawartości warzyw dostarcza do naszego organizmu błonnik, żelazo oraz witaminę C. Te składniki warto docenić zwłaszcza podczas obecnie panujących chłodów. Niezwykły aromat dania jest zaś zasługą przypraw, a także sera typu parmezan. Obok tego dania nie można przejść obojętnie.

Przepis na wyjątkowy makaron Marioli Bojarskiej- Ferenc

Składniki:

  • 140 g małych różyczek kalafiora

  • 140 g małych różyczek brokuła

  • 200 g makaronu fettuccine lub tagliatelle szpinakowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry

  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane

  • 225 g pieczarek posiekanych w plasterki

  • 1 średni pomidor pokrojony w kostkę

  • 2 łyżeczki pszennej mąki

  • 200 ml półtłustego mleka

  • 25 g tartego parmezanu

  • pęczek natki pietruszki posiekanej

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu

Jak przygotować jesienny makaron z warzywami według Marioli Bojarskiej- Ferenc?

W dużym rondlu zagotuj wodę . We wrzątku zanurz kalafiora oraz brokuły na ok. 2 minuty , a następnie przełóż warzywa na talerz . Do gotującej się wody wrzuć makaron i przyrządź go według przepisu na opakowaniu . Gotową pastę odsącz.

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy . Na tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażaj oba składniki przez ok. 5 minut . W następnej kolejności dodaj pieczarki i smaż wszystkie dodatki do makaronu jeszcze przez 3-4 minuty .

Do podsmażonych warzyw do makaronu wlej drugą łyżkę oliwy, dodaj zblanszowany kalafior i brokuły . Całość dopraw za pomocą soli i rozmarynu . Po ok. 1 minucie dołóż do składników także pokrojonego pomidora i duś wszystko jeszcze przez chwilę.

Warzywa do makaronu posyp mąką i wymieszaj całość . Następnie dolej mleko i doprowadź do wrzenia . Zawartość patelni smaż na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje . Na koniec dołóż starty parmezan, pietruszkę oraz makaron i jeszcze raz wymieszaj starannie wszystkie składniki. Ekspresowy sos do makaronu jest w sam raz dla zabieganych osób . Karol Okrasa ma własny niezwykły sposób na pożywne danie .

Canva / 4kodiak
Canva / 4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy