Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.10.2022 16:02

Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie

Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie
canva/Dar1930, TRICOLORS/East News

Makaron z kurkami polecany przez Karola Okrasę jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Doskonale też smakuje, bo oprócz aromatycznych grzybów zawiera również posiekane pistacje. Efekt naprawdę jest powalający. Koniecznie musicie przetestować ten przepis,

Nie tylko lato jest porą na pyszne warzywa i owoce sezonowe. Jesienią możemy cieszyć się smakiem aromatycznych grzybów, orzechów, dyń, śliwek i wielu innych produktów. Przygotujemy z nich wyśmienite dania i desery dla całej rodziny. Jednym z dań obiadowych, które musi znaleźć się w jesiennym menu, jest szybki makaron z kurkami z przepisu Karola Okrasy.

Na stronie kuchnialidla.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów od znanych kucharzy, między innymi Karola Okrasy, którego przepis na makaron wykorzystany jest w tym artykule. Makaron przygotowany według jego receptury jest pomysłem na naprawdę szybki obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji. Aromatyczne grzyby, pistacje, kapary i ser grana padano tworzą naprawdę rewelacyjne danie.

Do przygotowania makaronu z kurkami i pistacjami potrzebujemy dużej, głębszej patelni, ponieważ ugotowany makaron będziemy smażyć z resztą składników. W ten sposób doskonale przejdzie on aromatem kurek i pistacji. Makaron musimy ugotować al dente, w przeciwnym wypadku rozpadnie się na patelni podczas smażenia.

Makaron z kurkami i pistacjami według przepisu Karola Okrasy

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g kurek

  • 4 łyżki obranych pistacji

  • 2 ząbki czosnku

  • 60 g sera grana padano lub innego twardego

  • 3 łyżki kaparów

  • pęczek natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

  • opakowanie makaronu, np. tagliatelle, penne

Jak zrobić szybki makaron z kurkami na jesienny obiad?

Obrane pistacje drobno posiekaj, posiekaj również czosnek, natkę pietruszki, pokrój drobno kurki. Zetrzyj na tarce ser, odcedź kapary z zalewy. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź.

Na dużej patelni podsmaż czosnek z kurkami na oliwie, następnie dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, kapary, połowę pistacji i smaż na małym ogniu kilka minut. Na patelnię przełóż ugotowany i odcedzony makaron.

Całość podsmaż chwilę, stale mieszając, żeby danie się nie przypaliło, następnie przełóż na talerze. Makaron posyp resztą posiekanej pietruszki, pistacjami i serem.

Z kurek przygotujesz również wyśmienity sos na bazie śmietany. Jeśli masz ochotę na zupę kalafiorową w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na zupę z pieczonych warzyw z dodatkiem kurek. Jest idealna na jesienny obiad.

Kurki
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla